Műholdképek szerint hatalmas fal épül a határon a katonaság megbízásából Egyiptomban

Egyiptom egy több mint három kilométeres, fallal körülvett védőzónát épít a gázai határon.

A Maxar Technologies által az elmúlt öt napban készített felvételek szerint egy nagy területet munkagépek dózeroltak le egy közút és a gázai határ között. A gázai határtól a Földközi-tengerig érő védőzóna teljesen bekeríti majd a rafahi határátkelő-komplexumot, ahol jelenleg daruk dolgoznak a fal építésén.

További műholdfelvételekről az is kiderül, hogy a buldózerek február 3-án érkeztek a helyszínre, az első munkálatok pedig február 6-án kezdődtek, az elmúlt öt napban pedig alaposan felgyorsultak az események.

Az aktivistákból, kutatókból és újságírókból álló Sinai Foundation for Human Rights emberi jogi szervezet videót is közzétett a határfal építéséről, amely az adataik szerint szerint öt méter magas. Mint beszámoltak róla, két helyi vállalkozó azt mondta nekik, hogy a fal az egyiptomi fegyveres erők megbízásából készül.

A rafahi határátkelő

A jelenleg is nagyon súlyos humanitárius helyzet tovább romolhat Gázában, Egyiptom pedig attól tart, hogy palesztinok tömegei szeretnének majd átkelni a határon. Egyes beszámolók szerint a határon épülő falak között menekülttábor lesz, egyiptomi illetékesek azonban ezt tagadták. Most mindenesetre minden szem az új védelmi zóna mentén található Rafahra szegeződik, ahol jelenleg másfélmillió palesztin él összezsúfoltan egy hatalmas sátorvárosban, és ahová Izrael offenzívát tervez.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

határ | fal | Egyiptom

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Elképesztő, mennyibe kerül egy újépítésű ingatlan négyzetméterára ezen a balatoni településen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram