Close
Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

A hónapok óta tartó tiltakozásoknak köszönhetően fordulat állt be a nagy tervben, amely eredetileg jó néhány fa elvesztésével járt volna.

A párizsi polgármesteri hivatal lemondott az Eiffel-torony lábához megálmodott új épületekről, miután a környezetvédők hónapokig tiltakoztak, plusz  közel 150 ezren írták alá a petíciót.

Az eredeti elképzelés mintegy húsz idős fa kivágásával és négy új épület felhúzásával járt volna, amelyekben kávézót, üzleteket, mosdókat és poggyászkiadót terveztek kialakítani.

“Bejelentem, hogy a torony lábánál leállítunk mindenféle építési projektet, de a tereprendezést fenntartjuk” – mondta Emmanuel Grégoire alpolgármester. A fák megmentéséről még májusban született döntés a helyi lakosok tiltakozását követően.

A tereprendezés ellenben egy sokkal nagyobb terv része, amelynek célja a turisztikai látványosság körüli tér átalakítása, beleértve az utak és közterületek füvesítését, továbbá cserjék ültetését. “Nem engedünk a nyomásnak, de szeretnénk, ha a projektet nem árnyékolná be a vita. Mondjuk úgy, megszüntetjük a súrlódások egy részét” – mondta Grégoire.

A torony körüli hatalmas területet, amelyet egyébként több út szel át, nagyrészt a gyalogosok, valamint busz- és kerékpársávok számára adják át. A városvezetés célja, hogy a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdetére a lehető legtöbbet befejezzék.

Becslések szerint a nyári főszezonban naponta 150 ezren látogatják meg a tornyot, beleértve azt a 20-30 ezer embert is, akik felmásznak a tetejébe.

Képzeld el a következő helyzetet: álomnyaraláson vagy Párizsban, és a több száz kép között megörökítesz pár romantikus képet az éjszaka kivilágított Eiffel-toronyról is, majd feltöltöd őket a közösségi oldalaidra. Aztán egy hónap múlva kapsz egy hivatalos levelet, melyben vagy megbírságolnak, vagy beperelnek az Eiffel-toronyról készített esti képeid miatt. Ez komoly? Lehetséges ez? A válasz: igen. Ugyanis az éjszakai Eiffel-toronyról hivatalosan nem szabad képeket készíteni kifejezett engedély nélkül. Elmondjuk, hogyan alakult ez a nagyon furcsa szabály így.

(Forrás: Guardian, fotók: Unsplash)

 

épület | párizs | tiltakozás | építkezés | Eiffel-torony

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram