Close
Párizs ikonját sem kíméli az energiaválság

Párizs ikonját sem kíméli az energiaválság

Szeptember 23-tól az Eiffel torony kivilágítását hamarabb lekapcsolják.

Párizs ikonjának fényei „már‘ háromnegyed tizenkettőkor kialszanak a város energiatakarékossági intézkedéseinek jegyében. A műemlék egyébként pont ekkor zár be, de eddig egészen hajnali egyig fényárban úszott.

„Az energiaválság ugyanúgy sújtja Párizst, mint Franciaország többi részét. Nem vártunk a cselekvéssel, 2014 óta tízmilliárd eurót fektettünk be az ökológiai átmenetbe” írta Anne Hidalgo a közösségi médiában. “De tovább kell mennünk az első intézkedéseknél, hogy tíz százalékos energiamegtakarítást érjünk el.”

Az Eiffel-torony világításának lekapcsolása mellett az önkormányzati épületekben tíz órakor van villanyoltás, de a közvilágítás marad, „hogy továbbra is gondoskodjon a párizsiak biztonságáról”.

Az Eiffel torony jelenleg is használt világítórendszere a ’80-as években készült, 2000-ben villódzó fényekkel egészítették ki, 2019-ben pedig az antennát megvilágító négy projektort LED-es verziókra cserélték.

Más európai városok, köztük Budapest is hasonló lépésekre szánta el magát, a fővárosban szeptember 1-től az eddig megszokottnál két órával hamarabb kapcsolják le a díszvilágítást, vagyis a nyári időszámítás idején este tizenegykor, az óraátállítás után pedig este tízkor hajnali egy, illetve éjfél helyett. Németországban az üzletek kirakatainak világítását is kikapcsoltathatják éjszakára.

(Forrás: Travel and Leisure, Turizmus, képek: Unsplash)

spórolás | kivilágítás | Eiffel-torony | franciaország | energiaválság

FOLYTASD EZZEL

A Google Térkép négy új frissítése nagyon jól jöhet az utazáshoz

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram