Close
Elektromos járművek váltják fel a lovakat a világ egyik legősibb városában

Elektromos járművek váltják fel a lovakat a világ egyik legősibb városában

Öszvérmegoldáshoz folyamodtak a jordániai Petrában az állatok jóléte és az UNESCO világörökségi helyszín állapotának megőrzése érdekében.

Tíz elektromos kisautó veszi át a tucatnyi hagyományosabb, állati meghajtású kocsik feladatát, melyek a turistákat szállították. A cserét az állatokkal szembeni bántalmazás miatt érkező kritikákra reagálva hajtották végre.

Jordánia ősi városában régóta lovak és öszvérek húzták a turisták kocsijait. A PETA állatvédő szervezet azonban 2018-ban kampányt indított az 1300 munkára fogott állat bántalmazásának megszüntetésére. A csoport szerint a lovakat és az öszvéreket gyakran  megverték, valamint sokszor nem kaptak megfelelő élelmet, vizet és árnyékot.

“Nincs környezetszennyezés, nincs füst és csökkent az állatkínzással kapcsolatos esetek száma” – mondta a regionális turizmusfejlesztési hatóság vezetője, Suleiman Farajat.

A projektet azért is üdvözölték, mert javítja a helyszín megközelíthetőségét a mozgáskorlátozottak számára. A fogyatékkal élők, illetve akiknek nehézséget okoz a hosszú gyaloglás, most már gond nélkül láthatják a csodálatos helyet.

A helyszínen azonban még mindig több száz állat dolgozik. A turisztikai hatóságok szerint az e-buggik száma a jövőben megduplázódhat – mindez a kereslettől függ, ami az utazási korlátozások miatt egyelőre meglehetősen alacsony.

A lovak és az elektromos járművek elviszik a turistákat a rózsaszínű “Siq”-en és a szurdokon keresztül, amely a nabateusok híres fővárosába vezet, és amelynek eredete az i. e. első századig nyúlik vissza. A sziklába vájt ősi város 2019-ben több mint egymillió látogatót vonzott. Egy távoli völgyben, homokkőhegyek és sziklák között fekszik, a nabateusok pedig egy arab törzs, melynek lakóházakat, templomokat és sírokat vájtak a homokkőbe.

A sivatagok hatalmas, elhagyatott tájak, melyek hol inspiráló, hol pedig egészen hihetetlen oázisokat, titkokat rejtenek. A sivatagokban azonban az ember is megcsillogtatta építészeti tudását az elmúlt évezredekben, ezek a rendkívüli építmények pedig ma is a végtelen homokdűnékben várják felfedezőiket.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

sözvér | ősi | autó | jordánia | petra

FOLYTASD EZZEL

Kiakadtak a budapestiek az idei adventi villamoson

Ezekben a városokban garantáltan magával ragad a karácsonyi hangulat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram