Close
Elektromos járművek váltják fel a lovakat a világ egyik legősibb városában

Elektromos járművek váltják fel a lovakat a világ egyik legősibb városában

Öszvérmegoldáshoz folyamodtak a jordániai Petrában az állatok jóléte és az UNESCO világörökségi helyszín állapotának megőrzése érdekében.

Tíz elektromos kisautó veszi át a tucatnyi hagyományosabb, állati meghajtású kocsik feladatát, melyek a turistákat szállították. A cserét az állatokkal szembeni bántalmazás miatt érkező kritikákra reagálva hajtották végre.

Jordánia ősi városában régóta lovak és öszvérek húzták a turisták kocsijait. A PETA állatvédő szervezet azonban 2018-ban kampányt indított az 1300 munkára fogott állat bántalmazásának megszüntetésére. A csoport szerint a lovakat és az öszvéreket gyakran  megverték, valamint sokszor nem kaptak megfelelő élelmet, vizet és árnyékot.

“Nincs környezetszennyezés, nincs füst és csökkent az állatkínzással kapcsolatos esetek száma” – mondta a regionális turizmusfejlesztési hatóság vezetője, Suleiman Farajat.

A projektet azért is üdvözölték, mert javítja a helyszín megközelíthetőségét a mozgáskorlátozottak számára. A fogyatékkal élők, illetve akiknek nehézséget okoz a hosszú gyaloglás, most már gond nélkül láthatják a csodálatos helyet.

A helyszínen azonban még mindig több száz állat dolgozik. A turisztikai hatóságok szerint az e-buggik száma a jövőben megduplázódhat – mindez a kereslettől függ, ami az utazási korlátozások miatt egyelőre meglehetősen alacsony.

A lovak és az elektromos járművek elviszik a turistákat a rózsaszínű “Siq”-en és a szurdokon keresztül, amely a nabateusok híres fővárosába vezet, és amelynek eredete az i. e. első századig nyúlik vissza. A sziklába vájt ősi város 2019-ben több mint egymillió látogatót vonzott. Egy távoli völgyben, homokkőhegyek és sziklák között fekszik, a nabateusok pedig egy arab törzs, melynek lakóházakat, templomokat és sírokat vájtak a homokkőbe.

A sivatagok hatalmas, elhagyatott tájak, melyek hol inspiráló, hol pedig egészen hihetetlen oázisokat, titkokat rejtenek. A sivatagokban azonban az ember is megcsillogtatta építészeti tudását az elmúlt évezredekben, ezek a rendkívüli építmények pedig ma is a végtelen homokdűnékben várják felfedezőiket.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Két év múlva karácsonykor már filmstúdió és sportaréna működhet az űrben
Itt az összes ország, ahol idén valamilyen formában fizetni kell a beutazásért
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom