Jordánia közelebbről: a kaotikus fővárostól a kihalt sivatagig

Annak ellenére, hogy Jordánia a Közel-Kelet szívében fekszik, igazán változatos, sivatagokkal, várakkal és kastélyokkal tarkított, izgalmakkal teli ország.

Madaba

A fővárostól délre található Madaba vallási struktúrájáról és ősi művészetéről nevezetes. Leginkább egy 6. századi mozaik térképről ismert, amely Jeruzsálemet és más szent helyeket ábrázol.

A Madaba térképet Szent György templomában találták meg.

Sivatagi kastély

Jordánia Keleti-sivatagában, Ammántól keletre található egy kastélycsalád. Ezt a struktúrát az Omajjádok építették ki, néhányuk védelemként szolgált, egy pedig a kalifák számára épült.

A kastélyok hálózata révén az Omajjádok képesek voltak élni és boldogulni a könyörtelen sivatagi tájon. Megnézhetjük a fekete sziklát, Qasr Al-Hallabat mozaikjait, Hammam as-Sarah régészeti lelőhelyeit, illetve a Qasr Amra hihetetlen freskóit.

Rum vádi

A Rum vádi egy sivatagi völgy, Jordánia déli részén fekszik, és lélegzetelállító panorámájáról híres.

Ebben a sivatagi régióban nincsenek települések, beduin és nomád törzsek azonban egyszer-egyszer áthaladnak.

A Rum vádi nevezetességei közé sorolhatóak a természeti látványosságok és a sziklaalakzatok, valamint a szikla és a homok egyedi színei is.

Petra

Petra ősi városa, a világ hét csodájának egyike, az egyik legjobb hely, ahová ellátogathatunk Jordániában. A Vörös Város vagy Rózsa Város néven is ismert Petra a Nabátai Királyság fővárosa is volt, mielőtt a Római Birodalom részévé vált.

Egy petrai látogatás során elutazhatunk az ősi régészeti parkba a Siq néven ismert homokkő-kanyonon keresztül. A Siq mögött található a csodálatos Kincstár, ami valójában nem volt kincstár, inkább egy templom, vagy egy királyi síremlék. További jelentős romok közé tartozik a Római Színház, a Kolostor és a Homlokzatok utcája, amely a sírok homlokzatával körülvett óriási kanyon.

Dzserasz

Petra után Dzserasz (ókori nevén Gerasza) Jordánia második leglátogatottabb városa. Már a neolitikum idején is lakott volt, de városi rangot az ie. 4. században kapott az alapító szemita népektől. Virágkorát az ott keresztülhaladó kereskedő- és karavánutaknak köszönheti, de miután a kereskedők útvonalai áthelyeződtek, a város lassú hanyatlásnak indult. A 13. századra gyakorlatilag lakatlanná vált, és egészen a 19. századig úgy is maradt.

A sok évszázados elhagyatottság pozitív hozadéka, hogy a római kori építmények meglepően jó állapotban maradtak fenn.

Aki Dzseraszban jár, feltétlenül keresse fel a Zeusz templomát, Hadrianus diadalívét, az Északi színházat, az Ovális fórumot, Artemisz templomát, az Északi- és Déli-kaput, valamint a Déli színházat.

Ammán

Jordánia fővárosa Ammán, ami az ország legnagyobb városa, kulturális és kereskedelmi központja is.

Rengeteg romot találtak Ammánban a római hatalom idejéből, a legjelentősebb a nagy Római Amfiteátrum és a Nimfák szentélye.

Ez is érdekelhet:

Öt hely, ami ötven év múlva lehet, hogy végleg el fog tűnni a földről

Mutatunk öt olyan csodálatos helyszínt Izraeltől Brazíliáig, melyeket érdemes lesz az utazás visszatértével minél hamarabb kipipálni, mielőtt késő lenne.

(Fotók: Getty Images)

petra | nagy sztori | Madaba | Dzserasz | sivatag

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom