Close
Öt hely, ami ötven év múlva lehet, hogy végleg el fog tűnni a Földről

Öt hely, ami ötven év múlva lehet, hogy végleg el fog tűnni a Földről

Akadnak olyan pontok a nagyvilágban, amelyeket hosszú évekig még biztosan felkereshetünk, a klímaváltozás vagy az emberi hanyagság miatt viszont számos bámulatos terület veszélyben van. Mutatunk öt olyan csodálatos helyszínt Izraeltől Brazíliáig, amelyek különböző okok miatt veszélybe kerültek.

Amazonas-menti esőerdők

Az országokon át kanyargó grandiózus folyó medencéjének területén találjuk az egész világ legnagyobb őserdejét, és a faji változatosság is itt a legszélesebb a Földön. Könnyen lehet, hogy nem sokáig. Az erdőirtás még a hetvenes években kezdődött Brazíliában, ráadásul igen jelentős léptékben, ami a kétezres évek közepétől tíz éven át lelassult, majd az utóbbi esztendőkben ismét magasabb sebességi fokozatba kapcsolt.

Egyes adatok szerint évente nagyjából ötszázezer hektár esőerdőt tüntetnek el a Föld színéről. Amennyiben ilyen ütemben halad tovább a pusztítás, néhány évtizeden belül nyomát sem találjuk itt.

Denali Nemzeti Park

Alaszka legkedveltebb nemzeti parkjának tartják az Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsáról, a 6168 méteres Denaliról elnevezett rezervátumot. Az alaszkai tundrát erdővel borított gleccserek, óriási hegycsúcsok, grizzly medvéktől kezdve a vadjuhokon át a jávorszarvasokig változatos és izgalmas élővilág jellemzi.

A klímaváltozás miatt viszont komoly veszélyben van az egész terület ökoszisztémája, a globális felmelegedés következtében a gleccserek is folyamatosan vissza-vissza húzódnak.

Everglades Nemzeti Park

Az Egyesült Államok keleti partján, Miamitól alig néhány kilométerre fekszik az USA második legnagyobb nemzeti parkja, pedig napjainkra területének mintegy 80%-át elvesztette már a mezőgazdasági hasznosítás miatt. Errefelé találjuk az Államok legkülönlegesebb mocsárvilágát; több száz madárfajjal, aligátorokkal, lamantinokkal, sőt, még floridai nyulakkal is megismerkedhetünk.

A klímaváltozás és a szennyezés ellenben az Evergladesre is drámai hatással lehet.

Alacsony tengerszint feletti magassága miatt egy esetleges tengervízszint-emelkedés könnyen felboríthatja a térség ökoszisztémáját, ami fajok kipusztulásához vezethet.

A svájci Alpok gleccserei

Ugyan aggasztó mértékben olvadnak Európa meghatározó hegyláncolatának gleccserei, de a mi generációnk még egészen biztosan síelhet vagy snowboardozhat rajta akár még nyáron is.

Egyes mérések szerint a svájci Alpokban évente három százalékot veszít vastagságából a jégtakaró, vagyis nagyjából néhány évtizeden belül szinte biztosan kopár hegycsúcsok fogadják majd az arrafelé túrázókat. Az olvadás fő oka a jelentős szén-dioxid-kibocsátás és az atmoszféra felmelegedése, aminek következtében a 2100-as esztendőre teljesen eltűnhetnek a svájci gleccserek.

Holt-tenger

Az Izrael és Jordánia között található tó – merthogy neve ellenére nem tenger – rendkívül magas, harmincnégy százalékos sótartalmú vízéről ismert, aminek hála úszás helyett csupán lebegni lehet benne.

Földünk egyik legkülönlegesebb természeti képződménye nagyrészt a tengert tápláló Jordán folyó elvezetése miatt évek óta pusztulóban van, a kiszáradás veszélye fenyegeti.

A déli részén nagy mennyiségben folyik a különböző ásványi anyagok kitermelése (a víz kipumpálásával érik el ezt), ezért a vízszint évente úgy egy méterrel csökken. Ha minden így folytatódik, hozzávetőleg ötven éven belül a Holt-tenger csak egy emlék marad.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Close