Close
Öt hely, ami ötven év múlva lehet, hogy végleg el fog tűnni a földről

Öt hely, ami ötven év múlva lehet, hogy végleg el fog tűnni a földről

Akadnak olyan pontok a nagyvilágban, amelyeket hosszú évekig még biztosan felkereshetünk, a klímaváltozás vagy az emberi hanyagság miatt viszont számos bámulatos terület veszélyben van. Mutatunk öt olyan csodálatos helyszínt Izraeltől Brazíliáig, amelyek különböző okok miatt veszélybe kerültek.

Amazonas-menti esőerdők

Az országokon át kanyargó grandiózus folyó medencéjének területén találjuk az egész világ legnagyobb őserdejét, és a faji változatosság is itt a legszélesebb a földön. Könnyen lehet, hogy nem sokáig. Az erdőirtás még a hetvenes években kezdődött Brazíliában, ráadásul igen jelentős léptékben, ami a kétezres évek közepétől tíz éven át lelassult, majd az utóbbi esztendőkben ismét magasabb sebességi fokozatba kapcsolt.

Egyes adatok szerint évente nagyjából ötszázezer hektár esőerdőt tüntetnek el a föld színéről. Amennyiben ilyen ütemben halad tovább a pusztítás, néhány évtizeden belül nyomát sem találjuk itt.

Denali Nemzeti Park

Alaszka legkedveltebb nemzeti parkjának tartják az Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsáról, a 6168 méteres Denaliról elnevezett rezervátumot. Az alaszkai tundrát erdővel borított gleccserek, óriási hegycsúcsok, grizzly medvéktől kezdve a vadjuhokon át a jávorszarvasokig változatos és izgalmas élővilág jellemzi.

A klímaváltozás miatt viszont komoly veszélyben van az egész terület ökoszisztémája, a globális felmelegedés következtében a gleccserek is folyamatosan vissza-vissza húzódnak.

Everglades Nemzeti Park

Az Egyesült Államok keleti partján, Miamitól alig néhány kilométerre fekszik az USA második legnagyobb nemzeti parkja, pedig napjainkra területének mintegy nyolcvan százalékát elvesztette már a mezőgazdasági hasznosítás miatt. Arrafelé találjuk az Államok legkülönlegesebb mocsárvilágát; több száz madárfajjal, aligátorokkal, lamantinokkal, sőt, még floridai nyulakkal is megismerkedhetünk.

A klímaváltozás és a szennyezés ellenben az Evergladesre is drámai hatással lehet.

Alacsony tengerszint feletti magassága miatt egy esetleges tengervízszint-emelkedés könnyen felboríthatja a térség ökoszisztémáját, ami fajok kipusztulásához vezethet.

A svájci Alpok gleccserei

Ugyan aggasztó mértékben olvadnak Európa meghatározó hegyláncolatának gleccserei, de a mi generációnk még biztosan síelhet vagy snowboardozhat rajta, akár még nyáron is.

Egyes mérések szerint a svájci Alpokban évente három százalékot veszít vastagságából a jégtakaró, vagyis nagyjából néhány évtizeden belül szinte biztosan kopár hegycsúcsok fogadják majd az arrafelé túrázókat. Az olvadás fő oka a jelentős szén-dioxid-kibocsátás és az atmoszféra felmelegedése, aminek következtében a 2100-as esztendőre teljesen eltűnhetnek a svájci gleccserek.

Holt-tenger

Az Izrael és Jordánia között található tó – merthogy neve ellenére nem tenger – rendkívül magas, harmincnégy százalékos sótartalmú vízéről ismert, aminek hála úszás helyett csupán lebegni lehet benne.

Földünk egyik legkülönlegesebb természeti képződménye nagyrészt a tengert tápláló Jordán folyó elvezetése miatt évek óta pusztulóban van, a kiszáradás veszélye fenyegeti.

A déli részén nagy mennyiségben folyik a különböző ásványi anyagok kitermelése (a víz kipumpálásával érik el ezt), ezért a vízszint évente úgy egy méterrel csökken. Ha minden így folytatódik, hozzávetőleg ötven éven belül a Holt-tenger csak egy emlék marad.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Denali nemzeti park | Everglades nemzeti park | miami | izrael | holt-tenger

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom