Ezeket a látványos titkokat rejtik a világ legnagyobb sivatagjai

A sivatagok hatalmas, elhagyatott tájak, melyek hol inspiráló, hol pedig egészen hihetetlen oázisokat, titkokat rejtenek. A sivatagokban azonban az ember is megcsillogtatta építészeti tudását az elmúlt évezredekben, ezek a rendkívüli építmények pedig ma is a végtelen homokdűnékben várják felfedezőiket.

Masada, Izrael

A sziklafalba vésett erőd tökéletesen beleolvad környező tájba. Úgy tudni, Heródes király Kr.e. 30-ban építette a Masada-át, ami mára Izrael egyik legfontosabb régészeti lelőhelyévé vált, nem csoda, hogy az UNESCO listáján is megtalálható.

A látogatók gyalog, kanyargós ösvényen juthatnak el az erődig, de a kényelmesebbek a turistaközponttól egy felvonót is használhatnak. Rendkívül sokan látogatnak az erődhöz napkeltekor, mivel akkor, csodálatos kilátás nyílik a Moáb-hegységre és a Holt-tengerre.

Wadi Shab, Omán

Egy titkos oázis rejtőzik Omán fővárosa, Muscat közelében található barlangban. De Wadi Shab egy olyan rejtett zuga a sivatagnak, amelyet csak az igazi kalandorok találhatnak meg.

A felfedezőknek keskeny homokkő falak között kell úszniuk, hogy elérjék a túloldalon található barlangot, melyben egy csodálatos vízesés bújik meg.

Petra, Jordánia

Petra a világ egyik csodája. A nabateusiak (egy nomád törzs, amely végül letelepedett a területen) sziklafalba vájták kereskedelmi útvonaluk fővárosát, mely rendkívül gazdag volt. A Siq, a kincstár, a királyi sírok és a római színház néhány olyan látnivaló, amelyet mindenképpen érdemes megtekinteni a nagy kiterjedésű birodalomban.

Petra azonban a mai napig őriz titkokat, melyet a modern technológia segít felfedni. Kutatók műholdas- és drónfelvételeket készítettek a területen, és egy nagy, téglalap alakú építményt vettek észre a híres kincstártól nem messze, melyről azt feltételezik, hogy vagy valamilyen közigazgatási épület lehetett.

Szent Katalin kolostor, Sínai-hegy, Egyiptom

A Sínai-félsziget legfontosabb vallási helyszíne, a Szent Katalin kolostor a keresztény, az iszlám és a zsidó vallásban egyaránt központi szerepet tölt be.

A 6. században alapított kolostor a Horeb-hegy lábánál található, ahol az Ószövetség szerint Mózes megkapta a tíz parancsolatot. Sajnos jelenleg a terrorfenyegetések miatt a kolostor biztonságosan nem látogatható a turisták számára.

Tataouine, Tunézia

A Tunézia déli részén fekvő sivatagi város berber lakosságának egyedülálló barlangépítészetéről ismert,

nem csoda, hogy George Lucas-t is megihlette.

Ott játszódott ugyanis a Csillagok háborúja 1999-ben forgatott első részének néhány fontos cselekménye is. Anakin Skywalker bolygója, ahonnan édesanyját hátrahagyva csatlakozik a jedikhez.

A sivatagokról könnyen gondoljuk azt, hogy egytől egyig kopárak, élettelenek. Ez azonban a lehető legmesszebb áll a valóságtól. Mert bár vannak olyan sivatagok, amelyek természetüknél fogva valóban kiesek, számos csodálatos táj van, ami gyönyörű titkokat, lélegzetelállító oázisokat, buja növényeket rejt. Ezekből gyűjtöttünk párat.

(Fotók: Getty Images)

látnivalók | utazás | omán | sivatag | tunézia

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom