Close
A világ legszebb sivatagjai fittyet hánynak minden sztereotípiára

A világ legszebb sivatagjai fittyet hánynak minden sztereotípiára

A sivatagokról könnyen gondoljuk azt, hogy egytől egyig kopárak, élettelenek. Ez azonban a lehető legmesszebb áll a valóságtól. Mert bár vannak olyan sivatagok, amelyek természetüknél fogva valóban kiesek, számos csodálatos táj van, ami gyönyörű titkokat, lélegzetelállító oázisokat, buja növényeket rejt. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Salar De Uyuni, Bolívia

Salar de Uyuni az egyik legegyedibb sivatag a világon, hiszen köszönhetően annak, hogy évente kevesebb mint tíz centiméter csapadék hullik, a táj felett a só vette át az uralmat.

A szokatlan sivatag helyén ugyanis egykor egy tó terült el, amely az évszázadok alatt szépen, lassan kiszáradt.

A folyamat eredményeként két kisebb, hatalmas sótartalmú tó jött létre, ezek a mai napig is láthatók. Egy felhőtlen napon a sivatag tükörré válik, elképesztően intenzív vizuális hatást kelt.

Atacama-sivatag, Chile

A Föld legszárazabb helyeként is ismert Atacamában lenyűgöző, ahogyan a növények rácáfolva minden környezeti viszontagságra, folyamatosan növekedésben vannak. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy az Atacama déli részén létrejött egy úgynevezett ködzóna, ahol nagyjából kétszázharminc növényfaj talált otthonra.

A sivatag azonban nemcsak a botanikusokat, hanem a csillagászokat is vonzza, hiszen remekül lehet onnan vizsgálni a fényszennyezéstől mentes éjszakai égboltot.

Pinnacles sivatag, Ausztrália

A Nambung Nemzeti Parkban található sivatag a csodák földje, melyet toronyformájú, az ég felé törő sziklaalakzatok és változatos homokdűnék tagolnak.

Az évszázadok során az időjárás által formált sziklák kontrasztos látványa egészen magával ragadó.

Festett sivatag, Arizona

Az Egyesült Államokban számos sivatag található, amelyeket érdemes meglátogatni, de a Festett sivatag messze az egyik legkülönlegesebb. A táj ugyanis lila, piros, narancs és kék színekben pompázik, köszönhetően annak, hogy számos ásványi anyag található a földjén.

A sivatag olyan hihetetlenül nagy kiterjedésű, hogy a Grand Canyontól egészen a Petrified Forestig, azaz a megkövült erdőig húzódik.

Antarktiszi sivatag, Antarktisz

Az Antarktisz hű a sivatag szóhoz abban az értelemben, hogy évente minimális csapadék hullik csak a területen, amely a kutatóállomásokon dolgozó tudósok mellett rengeteg olyan vadon élő állatfajnak ad otthont, akik képesek ellenállni az ott tapasztalható dermesztő hidegnek és erős szélnek.

A rejtélyes természeti képződményeket mindig is nagy érdeklődés övezte, hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, hogyan keletkeztek a szürreális, kísérteties, néha kifejezetten meghökkentő csodák. Annak ellenére, hogy ezek közül többnek van logikus magyarázata, a tudatalattinkban mégis ott motoszkál a földöntúli furcsaság.

(Fotók: Getty Images)

világ | lista | látnivalók | utazás | legszebb

FOLYTASD EZZEL

A Google Térkép négy új frissítése nagyon jól jöhet az utazáshoz

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram