Close
Bűntudat nélkül szelhetjük a vizet ezzel a letisztult skandináv elektromos csónakkal

Bűntudat nélkül szelhetjük a vizet ezzel a letisztult skandináv elektromos csónakkal

A svéd X Shore elektromoshajó-gyártó piacra dobta legújabb modelljét, az X Shore 1-et, amelyet úgy terveztek, hogy elődeinél könnyebb és olcsóbb legyen, ezzel szélesebb körben népszerűsítve az elektromos hajózást.

A vállalat első modelljével, az Eelexszel ellentétben az X Shore 1-et az ára a cég szerint versenyképessé teszi a benzines hajókkal: 99 ezer eurójával (mintegy negyvenmillió forint) körülbelül harmadannyiba kerül, mint a többi nagy teljesítményű elektromos csónak.

A cég nyköpingi gyárában készült, 6,5 méter hosszú hajó egyetlen akkumulátorral működik, anyaga epoxival előimpregnált szénszál és üvegszál keveréke, amely könnyebb és stabilabb hajótestet eredményez, ugyanakkor kevesebb műanyagfelhasználással jár, mint a hasonló modellek, és nincs szükség hozzá polisztirolhabra.

A hajótest vége nyitott, a hátsó részen egy úszóplatform és egy teljes szélességű, kanapévá is átalakítható napozóágy található.

A fedélzet elülső része a hagyományos teak helyett parafából készült, és szintén használható napozásra, míg az alatta lévő kabinban tárolóhely található. A hajót kétféle kivitelben gyártják, az egyiken konzolos tető és behúzható napellenző is van, míg a másik teljesen nyitott.

A skandináv dizájnörökség a hajó természet ihlette színpalettájában, a hajótest minimalista formájában és időtlen megjelenésében is megmutatkozik.

Hatótávolsága ötven tengeri mérföld alacsonyabb sebességgel, a csúcssebessége harminc csomó, az utazósebessége pedig húsz csomó.

Az X Shore úgy véli, a hajózás eletronizálása azért is sürgős feladat, mert a motorcsónakok is jelentős mennyiségű káros anyagot bocsátanak ki. A vállalat becslése szerint

ötven óra egy hatszor tízméteres hajón akkora kibocsátást eredményez, mint hét oda-vissza út New York és Közép-Európa között repülővel.

Korábban megismerkedtünk a motorcsónakok Teslájával is, amely a Velencei-tónál készül, egy milánói stúdió pedig a Lamborghinik által inspirált modellel állt elő.

(Forrás és képek: Dezeen)

hajó | x shore 1 | csónak | x shore | elektromos

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram