Csúcsrajár a szénanátha, a parlagfű-allergia pedig évről évre egyre többeket érint. A tüsszentéssel, irritációval, viszketéssel járó tüneteket általában vény nélkül kapható gyógyszerek, antihisztaminok segítségével próbáljuk elmulasztani, érdemes azonban fokozottan odafigyelni ebben az időszakban a táplálkozásunkra is. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásuk révén. Összegyűjtöttük ezeket.
Ananász
Az ananász olyan enzimet tartalmaz, amely csillapítja az irritációt és a gyulladást, így csökkentheti a szem viszketését és az orrfolyást is. Érdemes nyersen fogyasztani tízóraira vagy uzsonnára.
Káposzta
A karotinoidokban gazdag leveles zöldség olyan pigmenteket tartalmaz, amelyek enyhítik a gyulladást és meggátolják a hisztaminok felszabadulását, melyek az allergiás tünetek egy részéért felelősek. Ha olívaolajjal vagy avokádóval társítjuk, jelentős mértékben elősegíthetjük a karotinoidok felszívódását.
Vöröshagyma
A vöröshagyma magas koncentrációban tartalmaz flavonoid kvercetint, amit természetes antihisztaminként tartanak számon. A vöröshagyma mélyvörös színéért felelős összetevő segít megnyugtatni azokat a sejteket, amelyek a levegőben lévő allergénekre, például a pollenre és a poratkákra reagálnak. A kvercetin az almában, bogyós gyümölcsökben és a brokkoliban is megtalálható.
Lazac
Az olajos halakban, például a lazacban található omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a szervezetben jelenlévő gyulladást, így enyhíthetik a leggyakoribb allergiás tüneteket. A zsírsavak megtalálhatók a makrélában, a szardíniában, a dióban és az algában is.
Kefir
Az allergiaszezonban rendkívül fontos a szervezet immunrendszerének támogatása. A kefir probiotikumokban gazdag, elősegíti a bélben élő hasznos baktériumok egyensúlyának fenntartását. Fogyasszuk salátaöntetként, turmix alapanyagaként, vagy önmagában!
Fokhagyma
A fokhagyma antioxidánsokban gazdag, és azon túl, hogy csillapítja a gyulladásokat, meggátolja a hisztaminok felszabadulását, így csökkenti az allergiás tünetek hevességét.
Gyömbér
Évezredek óta természetes gyulladáscsökkentőként használják a gyömbért, ami a fokhagymához hasonlóan a hisztamin felszabadulását gátolja meg. Érdemes frissen, reszelve, akár limonádéba szórva fogyasztani.
Kurkuma
Az élénk színéről és különleges ízéről ismert fűszer erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt került a listára.
Egy tanulmány megállapította, hogy a szénanáthás betegek tünetei jelenetős mértékben csökkentek, miután két hónapon keresztül rendszeresen fogyasztottak kurkumát tartalmazó ételeket.
Az egészségtudatos életmódba azonban a táplálkozás mellett napirendünk, szokásaink átalakítása is beletartozik. Kutatások igazolják, hogy a természetből vett hangok és a madarak éneke is jótékony hatással lehet egészségünk megőrzésére, hiszen egyrészről elűzik a stresszt, másrészről még a fájdalom érzését is enyhítik.
(Forrás: BBC goodfood, fotók: Pixabay)
egészség | egészséges táplálkozás | allergia | ételek | szénanátha
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!