Close
Elhunyt Sir Terence Conran, a leghíresebb brit formatervező

Elhunyt Sir Terence Conran, a leghíresebb brit formatervező

Vizionárius formatervező, író, a londoni Design Múzeum alapítója, az IKEA megihletője és a brit dizájnszemlélet teljes átformálója távozott közülünk.

“Látnok volt, aki rendkívüli életútjával és munkájával forradalmasította a britek életét, valamint az egész világon támogatta a brit formatervezést, kultúrát és művészetet”

– olvasható a nyolcvannyolc éves, világhírű művész szombati haláláról szóló közleményben. Sir Conran karrierje a negyvenes évek végén indult, országos ismertségre a hatvanas években tett szert. Éttermeket, építészeti és háztartási üzleteket nyitott, de neve leginkább az elérhető és stílusos bútorokkal, lakberendezéssel és belsőépítészettel kapcsolódott össze.

Jóval azelőtt kezdett lapra szerelt bútorokat árulni, hogy az IKEA elérte volna a brit partokat, segített lefaragni az élvonalbeli formatervezés darabjainak árát, és ezzel

demokratizálta a dizájnt.

“Terence Conran munkássága kulcsfontosságú volt a háború utáni Nagy-Britannia újratervezésében, öröksége óriási”

– emlékezett meg a tervezőről Tim Marlow, a londoni Design Múzeum igazgatója. Conran textiltervezést tanult, majd saját bútorstúdiót nyitott. 1950-ben egy építészeti cégnél az 1951-es, milliós látogatottságú Festival of Britainen dolgozott. Később megalapította a Conran Design Groupot, amely amellett, hogy üzletek és otthonok belső tereit tervezte, tartalmazott egy francia stílusú éttermet és egy kávézót is.

Az első Habitat-boltot 1964-ben nyitotta meg Londonban, stílusteremtő bútorai, művészi háztartási termékei a háború utáni szigor szürkeségéből kitörni akaró fiatalokat célozták meg. Erősen befolyásolta a kontinens stílusa, ő ismertette meg a britekkel például a paplant.

A boltból gyorsan hálózat vált, számos más brit láncot – mint a Next és a Mothercare – megvásárolt, éttermeket működtetett országszerte, valamint számos könyvet írt formatervezésről és gasztronómiáról, több közülük – A lakberendezés kézikönyve, A konyha – Az otthon szíve – Magyarországon is sikeres művek.

Áruházi elgondolása, amely szerint teljesen berendezett szobákat kínált,

a svéd IKEA-t is megihlette, amely olcsóbb termékekkel lépett a nyomdokaiba,

majd 1992-ben felvásárolta és újra eladta a Habitat-üzleteket. Nyolcvanéves korában a Design Múzeum kiállítást rendezett, mely karrierjének hatvan évét mutatta be.

Megtekinthető volt első fazekaskorongja, helyreállított irodájában a cédulagyűjteménye, felidézték első próbálkozásait a textilművészetben, amelyet gyorsan faképnél hagyott a bútorok kedvéért, valamint az első Habitat-üzlet 1964-es megnyitását Londonban.

Sir Terence 1983-ban kapott lovagi rangot. Híres londoni helyszínek őrzik keze nyomát, mint a Bibendum-ház, a Michelin francia gumigyár 1909-es, kiválóan felújított londoni székháza és a Design Múzeum, amelynek alapítója és fő pénzügyi támogatója volt. Nyugodjék békében.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, Design Museum) 

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom