Tényleg az ikonikus izlandi ház a világ legmagányosabbja?

Az Izlandhoz tartozó Ellidaey-szigeten található ingatlant sokan a világ legmagányosabb helyeként tartják számon. Kiderült azonban, valójában nem is annyira elszigetelt, mint amennyire elsőnek tűnik.

Csupán egyetlen frusztráló napra van szükség az irodában vagy egy különösen katasztrofális délutánra a dugóban, és az ember máris komoly álmokat sző arról, hogyan fog elmenekülni a világ végére, hogy ott nyugalomban, békében élhesse az életét. Ilyenkor rendre az Ellidaey-szigeten található magányos ház képe jelenik meg a szemünk előtt. Az izlandi Vestmann-szigetcsoporttól délre fekvő parányi földdarab pedig valóban tökéletes menedéknek tűnhet.

A pici szigetecske lakatlan, így kiépített infrastruktúrának szűkén van. Valójában egyetlen ház áll csupán rajta, amelyet a hajóval arra járók a világ legmagányosabbjának tartanak. De valóban így van? Utánanéztünk.

Az Ellidaey-szigeti ház története

Számos pletyka kering az Ellidaey-sziget körül, bár ezek többsége nem igaz. Az egyik legnépszerűbb pletyka szerint a szigeten Björk izlandi énekes él. Igaz ugyan, hogy 2000-ben az izlandi miniszterelnök egy szigetet ajánlott fel az énekesnőnek az ország kultúrájáért végzett munkájáért, de a sztár elutasította azt. A zavar abból fakad, hogy a felajánlott szigetet szintén Ellidaey-nek hívják, de az Izland nyugati öblében, Breiðafjörðurban található.

Egy másik elképzelés szerint a világvégi ingatlant egy milliárdos építette egyfajta bunkerként, hogy ott vészelje át a zombiapokalipszist. Mások pedig egyenesen azt állították, hogy a ház a valóságban nem is létezik, a képek, amelyeket látunk róla, csupán Photoshoppal vagy mesterséges intelligenciával készültek.

Milyen a világ legmagányosabb háza?

Valójában a ház történetet kevésbé izgalmas. Az 1950-es években az Ellidaey Vadászszövetség építette a híres fehér házat tagjai számára.

A vadászkastély időről időre fogadott néhány vadászt pár éjszakára, de állandó otthona soha senkinek nem volt.

Noha Ellidaey-be jutni nem könnyű feladat – a hétköznapi turisták számára pedig lehetetlen –, néhány kalandor mégis kapott engedélyt a látogatásra.

A bloggerek, újságírók, és youtuberek videókon mutatták be a fával burkolt falakat, a bőr ülőgarnitúrával és kényelmes bútorokkal berendezett belső teret és azt a rengeteg műalkotást, ami a helyiségekben fogadja a látogatókat.

A felső szinten két szerény szoba található két különálló ággyal. Úgy tudni, a házba mindent, az építőanyagoktól a bútorokig, csónakkal szállítottak.

Nem is olyan magányos, mint amilyennek tűnik

Körülbelül két évvel ezelőtt Ryan Trahan youtuber a világ legmagányosabb házában tölthetett egy éjszakát. Legnagyobb meglepetésére vendégek érkeztek hozzá, akik hajójukkal meg tudták közelíteni a szigetet és a házat is. Átkeltek a viharos tengeren, kikötöttek a parton, felmásztak a sziklás szigetre és megszólították a bloggert, így végül mégsem sikerült magányosan töltenie az éjszakáját.

A videósnak alá kellett írnia a látogatói naplót is, amelyben állítólag mindenkinek szerepel a neve,  aki valaha betette a házba a lábát. Ez alapján Trahan 11.265. látogatója volt a világvégi vadászkastélynak.

A legnagyobb döbbenetet azonban nem ez okozta. Kiderült, hogy a közelben van egy másik apró ház is, ami még régebbi mint a fehér vadászkastély. Az első ingatlant a szigetre érkező kutatók építették, hogy onnan figyeljék meg a lundákat.

Így hát a világ legmagányosabb háza nem olyan magányos, mint amilyennek elsőre tűnik.

Azok pedig, akik az Ellidaey-szigetet biztos menedékének tartják az apokalipszisra, két ház közül is választhatnak. Csak nehogy az egyikbe addigra beköltözzön egy zombi...

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

izland | nagy sztori | Ellidaey-sziget

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom