Close
Ezért szereti az agyunk, ha feljegyezzük az elvégzendő feladatokat

Ezért szereti az agyunk, ha feljegyezzük az elvégzendő feladatokat

Tanulmányok kimutatták, hogy jobban teljesítünk, ha leírjuk, milyen feladatokat kell elvégeznünk. De vajon mi az oka ennek?

Dr. David Cohen pszichológus szerint a tennivalók listaszerű vezetése sokat segíthet a hatékonyság fokozásában, de csak akkor, ha naplóba, vagy legalábbis papírra írjuk, és folyamatosan figyelemmel kísérjük azok elvégzését is.

Ennek oka abban rejlik, hogy az agyunk remekül tudja rendszerezni a tennivalókat, így kevésbé érezzük azt, hogy a mindennapokban összecsapnak a fejünk felett a hullámok.

A káosz miatti szorongásunk csökken, a mindennapoknak pedig struktúrát, konkrét tervet adnak a listák, amelyekhez ragaszkodhatunk, és amelyek jó lehetőséget adnak az önellenőrzésre is.

Az úgynevezett Zeigarnik-effektus szintén azt támasztja alá, hogy az agyunknak szüksége van a feladatok rendszerezésére. A Zeigarnik által végzett vizsgálatba pincéreket vontak be, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az érkező vendégek megrendeléseit sokkal jobban fel tudták idézni a felszolgálók akkor, amikor jegyzeteltek, mint akkor, amikor egyszerűen a memóriájukra hagyatkoztak.

Nemrégiben pedig a Wake Forest University vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az el nem végzett feladatok miatti nyomás elvonja a figyelmünket a hatékony munkáról, amennyiben azonban ennek keretet szabunk és tervekbe rendezzük, egy csapásra csökken a stressz-szintünk, nő a fókuszáltságunk, valamint a hatékonyságunk.

A feladatokat azonban nem elég leírni, hanem rendszerezni, részletezni és priorizálni is szükséges, valamint elengedhetetlen, hogy határidőket rendeljünk hozzájuk, továbbá felmérjük azt, hogy az egyes munkafázisok végrehajtása mennyi időt vesz igénybe. A time management segítségével nem támasztunk saját magunk elé irreális elvárásokat, így minden alkalommal valóban képesek leszünk az eltervezett feladatok végére érni.

Feladatmegoldások

Mind a munkában, mind pedig a magánéletben sokakat érintő probléma a mikromenedzselés, holott a feladatok delegálásával nemcsak a hatékonyság növelhető, de a folyamatos stressznek és túlterheltségnek is véget lehet vetni. 

(Fotók: Getty Images)

siker | motiváció | életmód | inspiráció

FOLYTASD EZZEL

Többé nem büntetik a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztőit egy új irányelv értelmében

Tíz tipp, hogy túléld a karácsonyi őrületet

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram