Close
Ezért szívja ki belőlünk az életet a mikromenedzselés

Ezért szívja ki belőlünk az életet a mikromenedzselés

Mind a munkában, mind pedig a magánéletben sokakat érintő probléma a mikromenedzselés, holott a feladatok delegálásával nemcsak a hatékonyság növelhető, de a folyamatos stressznek és túlterheltségnek is véget lehet vetni. 

Az irányításmánia káros az egészségre

A legtöbb közép- és felsővezető azt szeretné, ha munkatársai ugyanolyan elánnal, lelkesedéssel és precizitással végeznék munkájukat, ahogyan azt ő teszi. Mindenről tudni szeretne, képben akar lenni a pénzügyektől kezdve az ügyfélkommunikáción át az anyagbeszerzésekig minden területtel.

Azok, akik a mikromenedzselés problémájával küzdenek, nemcsak általános képet akarnak kapni, hanem mindent irányítani akarnak, mindenhez az ő döntésük szükséges, a feladatokat túlzottan is szoros ellenőrzés alatt tartják. Ennek eredményeként rendkívül sokat túlóráznak, szabadidejükben is a munkájukkal foglalkoznak, alvási idejüket minimálisra csökkentették. Ezzel párhuzamosan folyamatos feszültségben élnek, a mindennapos küzdelmeik pedig a magánéletükre és az üzleti hatékonyságukra is károsak.

Bizalom és szakmai felkészültség

A jó vezető azonban ki tudja adni a feladatokat a kezéből. Ehhez olyan csapatot kell tudnia építeni, amelynek tagjai szakmailag megfelelnek az elvárásainak, naprakészek saját területük változásaival kapcsolatban, és akikben meg tud bízni.

A munkák delegálása nem jelenti azt, hogy nem ellenőrzi a feladatokat: az e-mailekre és a telefonhívásokra ugyan nem ő válaszol, de heti jelentésekből tájékozódhat akár ezekről is, ahogyan az egyes munkák státuszáról is. Ma már számos lehetőség nyílik arra, hogy a folyamatban lévő munkákra is ránézzen: különböző online projektmenedzsment alkalmazásoknak köszönhetően naprakész tud lenni a komplex üzleti működéssel úgy, hogy az általános tájékozódásra csupán pár percet szán a napjából.

A vezető és a munkavállaló közötti bizalom fokmérője is lehet az, hogy mekkora felelősségi körrel és döntéshozó joggal van felruházva az illető, így ennek bővülése munkájának nagyra értékelését is jelentheti.

A Motivosity által nemrégiben végzett felmérés szerint tíz megkérdezett munkavállaló közül hét azt állította, hogy munkahelyén a legtöbbet az jelenti számára, ha azt érzi: közvetlen felettese, vagy a vállalati vezető megbecsüli őt és a munkáját.

Ez pedig egyértelműen növeli a lojalitást, ami a munkavállaló és a vállalatok szempontjából is csak előnnyel járhat.

munkahelyi stressz észrevétlenül gyűrűzik be az életünkbe, gyakran már útközben azon aggódunk, milyen feladatok várnak ránk a nap folyamán, és ennek hogyan tudunk majd megfelelni. A stressz önmagában mentálisan és fizikálisan is befolyásolja az életminőséget, de az Egészségügyi Világszervezet szerint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Így csökkentheted!

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ilyen a soul, a gospel, a dzsessz és az R&B fúziója – Cory Henry a Liszt Ünnepen
Egy fesztivál szervezői arra kérik a látogatókat, ha lehet, ne repülővel érkezzenek
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom