Close
Így csökkentsd a munkahelyi stresszt!

Így csökkentsd a munkahelyi stresszt!

A munkahelyi stressz észrevétlenül gyűrűzik be az életünkbe, gyakran már útközben azon aggódunk, milyen feladatok várnak ránk a nap folyamán, és ennek hogyan tudunk majd megfelelni. A stressz önmagában mentálisan és fizikálisan is befolyásolja az életminőséget, de az Egészségügyi Világszervezet szerint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet.

Van néhány egyszerű módszer, amelyek segítenek megbirkózni a stresszel munka közben. Ezeket nem szabad időpazarlásnak gondolni, sokkal inkább érdemes úgy felfogni, mint jó befektetést az egészséges munkavégzéshez.

Légzésgyakorlatok

Napi tíz perc légzőgyakorlat hatékonyan csökkenti a stresszt az életünkben, így a munkahelyünkön is. Fontos, hogy csendes, nyugodt helyen, kényelmes körülmények között végezzük, lassú ki- és belégzéssel.

A megfelelő technika szerint számoljunk négyig, amíg belélegzünk, két másodpercig tartsuk bent a levegőt és nyolc másodperc alatt egyenletesen fújjuk ki.

Rend a munkaállomáson

Lehet, hogy ez a világ legnagyobb közhelyének tűnik, de ha rendetlen íróasztal mellé ülünk le, semmi értelme nincs mélyeket lélegeznünk.

A rend ugyanis valóban segít enyhíteni a stresszt, míg a káosz inkább fokozza azt.

Érdemes apró dekorációkat elhelyezni a munkaállomáson, motivációs idézeteket, fényképeket a családról, és egy-két kisebb növény is elősegítheti a feszültségoldást.

Jóga

Napi tíz-tizenöt perc jógázással már sokat tehetünk idegrendszerünk egészségéért, immunrendszerünk optimális egyensúlyban tartásáért.

Ráadásul indulás előtt, vagy a munkaidő végén internetes oktatóanyagok, YouTube-videók segítségével is űzhetjük, sőt, akár kezdő vagy újrakezdő hobbisportolók számára is tökéletes választás lehet.

Tudatos étkezés

Vannak olyan ételek, mint a mandula és a spenót, amelyek igazoltan stresszoldó hatással rendelkeznek, de ahhoz, hogy ezek valóban kifejthessék jótékony hatásukat, érdemes csökkenteni a cukor- és a koffeinbevitelt.

Az irodai étkezések alkalmával ajánlott egy közös helyiségbe vonulni, a számítógép előtti falatozás nem kedvez az emésztésnek.

Űzd el a negatív gondolatokat!

A negatív gondolatok fokozzák a belső feszültséget és a stresszt.

Ilyenkor még nagyobb szerepe van a légzőgyakorlatoknak, de az is jó módszer lehet, ha kedvenc zenénk meghallgatásával űzzük el a rossz gondolatokat.

A távmunkára való átállás sokak számára csupán rövidtávú opció volt tavaly márciusban, míg mások számára állandósult a home office. A kezdeti bizalmatlanság dacára mára a legtöbb munkáltató – már amelyik továbbra is engedélyezi az otthoni munkavégzést – rájött arra, hogy megbízhat a munkavállalóiban, hiszen azok elvégzik a munkát, a folyamatos ellenőrzések nélkül is produktívak maradnak.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Rendkívül szigorú korlátozásokat jelentettek be itthon
Kis lépések is igazoltan csökkentik az otthoni és a munkahelyi stresszt
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom