Close
Így tarthatod meg az egyensúlyt a home office és a magánélet között

Így tarthatod meg az egyensúlyt a home office és a magánélet között

Szakértők tippjei.

Idén tavasztól gyakorlatilag a mindennapok részévé vált az otthoni munka. A négy fal közé szorulva legtöbben saját dolgozósarkot alakítottak ki a lakásban, sokan a konyhából csináltak átmeneti irodát, míg akadnak olyanok is, akik lazábban állva (pontosabban ülve…) a dolgokhoz, kanapéról, netán ágyból püfölik a klaviatúrát.

Az American Worker felméréséből kiderül, hogy az otthonról dolgozók hatvan százaléka szerint a családtagok, a lakótársak és a háziállatok okozta figyelemelterélés megnehezíti a munkavégzést, mindössze a válaszadók negyvenhárom százaléka állította, hogy hatékonyan működik a család és a munka szétválasztása. Ez hosszú távon azért nem fenntartható állapot, különösen abban a sajnálatos esetben, ha a Covid–19 hónapokig az életünk része marad. És akkor még nem beszéltünk az idősebb családtagok gondozásáról, vagy az otthoni online oktatásra átállított gyerekekről, ők szintén megoszthatják az energiát.

Az emberek általában eredményesen dolgoznak otthonról, de aggodalomra ad okot, hogy sokan nem tudják tartani a munka és a magánélet egyensúlyát – a legnagyobb problémát konkrétan a munkáról való leszakadás okozza. A dilemma persze nem megoldhatatlan, de megköveteli a feladatok priorizálását és a napi teendők esetleges átszervezését. Íme néhány tanács, amelyek megfogadásával átvészelhetőek a nehézségek!

Vegyél ki szabadságot!

Bármennyire is furcsán hangzik, de egy olyan évben, melyben lényegében megszűnt az irodai élet, a dolgozók hatvanöt százaléka kevesebb szabadnapot vett ki, mint mondjuk tavaly ilyenkor. Mindez vélhetően a bizonytalan gazdasági helyzet és a munkahely elvesztésétől való félelem együttes következménye, és akkor még nem szóltunk a járvány miatti utazási korlátozásokról, illetve egyéb lezárásokról, melyek alaposan megnehezítik egy vakáció megszervezését.

Mindenkinek szüksége van azonban a feltöltődésre, mert a folyamatos készenlét hosszútávon kiégéshez vezethet, ami egészen biztosan nincs jó hatással a jövőre.

Tanuld meg kikapcsolni magad a munkából, és akkor hétfői Zoom-mítingeken sokkal frissebb leszel!

Ne félj segítséget kérni!

Senki sem Superman. Képtelenség egyszerre helytállni a háztartásban, hibátlanul elvégezni a munkát, és eleget foglalkozni a gyerekkel vagy a kutyával.

Amennyiben az anyagi helyzeted lehetővé teszi, írasd be a gyereket egy online kurzusra, amely egy darabig biztosan leköti a figyelmét, intézd neten keresztül a nagybevásárlást, ha pedig nincs ilyen dolgokra fedezet, legyél kreatív: vond be a családtagokat, a barátokat vagy a szomszédokat egy közös délutáni napközire vagy kutyasétáltatásra!

Alakíts ki napi rutint!

Ha nem teszel semmit a szétválasztásuk érdekében, a munka és a magánélet észrevétlenül egybeolvad. A szabadúszó újságíróként otthonról dolgozó, munkaállomását az ebédlőben kialakító, torontói Renée Sylvestre-Williams például így vészeli át a dolgos hétköznapokat: “Miután végeztem a feladataimmal, kikapcsolom az asztali lámpát, edzek, lezuhanyzom és átöltözök háziruhába – mondja. – Ez a rutin ténylegesen lezárja a napomat.”

Az életmód-tanácsadással foglalkozó ThirdPath Institute vezetője, Jessica DeGroot pedig úgy alakítja a dolgait, hogy a hét közepén le tudjon faragni néhány órát a munkaidejéből. “Szerda reggelenként mindig azt csinálok, amihez kedvem van, így a hét felénél nemcsak szünethez jutok, de hétfőn és kedden sokkal hatékonyabbnak érzem magam. Maga a mennyország.”

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Reuters, fotók: Pixabay)

tanács | nagy sztori | magánélet | otthoni munka | hatékony

FOLYTASD EZZEL

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram