Olyan whisky gyár épült a kanyargós patak partjára, aminek csodájára jár a világ

A Pernod Ricard számára készült létesítménynek az Emei-hegy adja a hátterét és csordogáló patak a szomszédja.

Hatalmas whisky gyár épült a kínai Szecsuán tartományban, az Emei-hegy szomszédságában. A monumentális épületet a sanghaji Neri&Hu stúdió tervezte. A Shan-Shui névre keresztelt létesítmény egy pazar, tizenhárom hektáros területen fekszik, melyet látványos hegyvonulatok és egy kanyargós patak vesz körül.

A tervezők célja az volt, hogy egy olyan épületet alkossanak meg, amely a természet kincseit ünnepli és egyben újraalkotja azt a világot, amiben élünk. A shan, vagyis a hegy és a shui, azaz a víz kettőse járta át a koncepciót. Míg előbbi az állandóságot képviseli, utóbbi az átalakulást hivatott szimbolizálni.

Miközben a két elem látszólag ellentétes, mégis tökéletesen kiegészítik egymást.

A whisky gyártó területek a telephely északi oldalán kaptak helyet három épületben. Egymással párhuzamosak, csodálatosan beleolvadnak a tájba, a tetőket pedig újrahasznosított agyagcserepek borítják.

Maguk az épületek betonból készültek, a népies kínai építészet modern értelmezéseként szolgálnak. Falaik kőborítást kaptak, azokat az anyagokat használták fel, amelyeket a helyszínen a tereprendezés során kinyertek a talajból.

A gyárhoz két látogatóközpont is tartozik, az egyik kör, a másik négyzet alakú.

A formavilág szintén utal a kínai filozófiára, melyben a kör és a négyzet a mennyet, illetve a Földet szimbolizálja. A részben földbe süllyesztett, kerek élményépületet egy kupolás, vízlépcsős udvar veszi körül és öt földalatti kóstolóterem található benne.

Egy szoborra hasonlító, koncentrikus téglagyűrűből álló építmény pedig kilátópontként szolgálhat a látogatóknak, akik innen nemcsak az épület egészére látnak rá, de a környék csodálatos panorámájában is gyönyörködhetnek.

Az épületegyüttesben helyet kapott egy étkező és egy terasz is.

Az anyaghasználat során a helyszínen megtalálható elemekre fordították a figyelmet, így a beton és a réz mellett a fa és a kő is dominál, ugyanakkor utal a hely funkciójára is, hiszen a tölgyfahordókra és a réz lepárlóedényekre is utal.

(Forrás: Dezeen, fotók: Chen Hao)

szecsuan | design | whisky | belsőépítészet | építészet | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Hirdetés