Emlékmű ennél csodálatosabban még nem idézte fel 9/11 tragédiáját

A Maurizio Cattelan szobrászművész több mint egy évtized után visszatért Milánóba, ahol egyéni kiállítása július 15-től 2022. február 20-ig lesz megtekinthető.

A három kiállított mű a történelmet is megidézi, hogy aztán Lélegzet, Szellemek és Vak néven öltsenek testet. Ez utóbbi egy elképesztően monumentális installáció, ami mellett tényleg nem lehet szó nélkül elmenni.

Magával ragadó élményt nyújtanak, az emberi élet különböző aspektusait mutatják meg, és ellentétes érzéseket közvetítenek Maurizio Cattelan művész alkotásai, aki senkihez sem hasonlítható módon tudja egyszerre megmutatni a szeretet és a bánat erejét. A három műből álló tárlat magát az életet szimbolizálja, egészen a születéstől a halálig.

A kiállítás a Légzés-sel kezdődik. A fehér márványból készült szobron egy magzatpózban lévő férfi és a kutyája látható. Mindketten a földön fekszenek, egymással szemben. Annak ellenére, hogy a kompozíció meghitt harmóniát sugároz, a monumentális térbe helyezve az élet törékenységére is rámutat.

A második alkotás a Szellemek nevet kapta. Az installációban egy régi gyárépület jelenik meg, melynek gerendáin és rejtett zugaiban galambok bújnak meg. Ezek azonban csak akkor válnak láthatóvá, ha a néző elmozdul valamilyen irányba. Az egyedülálló elrendezés feszültséget kelt, és folyamatosan fenntartja a nyugtalanságot, miközben utalhat arra is, ha nem lépünk ki a fényre, egész életünkben szellemekként járhatunk majd.

A kiállítás harmadik és egyben utolsó felvonásában egy repülőgép sziluettje jelenik meg, amely a szeptember 11-i New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadásnak állít emléket, hogy azt a kollektív veszteség és a fájdalom szimbólumává alakítsa.

„Maurizio Cattelan munkája egy történetet vagy érzést vizuális és térbeli élménnyé alakít át" – állapította meg Vicente Todolí, a Pirelli HangarBicocca kortárs művészeti központ vezetője, a tárlat kurátora. A kiállításra a művész a múzeum teljes épületét egy pszichológiai központtá változtatta: a három kiállítótér sorrendjének és jellegének megfelelően a művek egy film jeleneteivé, vagy egy színdarab felvonásaivá alakulnak át, melyek összekapcsolódva felerősítik egymás jelentését.

szobrász | kortárs művészet | 9/11 | művészet | szobor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom