Új építészeti díjat alapít, sőt műfajt is teremtene az Építechture

Az Építechture a magyar építészek és kivitelezők legnívósabb épületeit bemutató igényes, minőségi videóiról lett ismert, és aki nincs eléggé résen, az elsősorban ma is erre asszociál a nevük hallatán. De az Építechture folyamatosan fejlődik: ma már szakmai portálként is működik, közösséget épít, és most újabb mérföldkőhöz érkezett a frissen alapított Építechture Art of Building-díjjal.

Pár évvel ezelőtt még mi is szájtátva néztük a Nowness videóit (inkább a Vimeón, mint a YouTube-on), amelyeken elegáns, magával ragadó snittekben tárultak fel világhírű tervezők legjobb munkái, villaépületek, enteriőrök, designtárgyak. Közben a finom vágások tempójához illő lágy zene szólt, az építész pedig bemutatta az otthont, mesélt a történetéről, a különlegességeiről.

Az Építechture ugyanilyen magasra tette a lécet Magyarországon is, de az még őket is meglepte, mennyire hamar ismertté vált még a szakmai körökön túl is. Létrehoztak egy online platformot, a videók mellett saját honlappal, és kiterjedt social media jelenléttel.

Lendületben: János Benjámin és János Timót

 

„Edukálni és inspirálni, ezek most is kulcsszavak – mesélték az alapítók, János Benjámin és János Timót –, de már aktívabban is részt vennénk az iparág életében: formálni és fejleszteni is szeretnénk azt. A közönségünk egy részét a szakmai szereplők, tervezők, építészek, kivitelezők, szakkivitelezők alkotják, de legalább ekkora szeletet adnak a hétköznapi olvasók, a lakás- és háztulajdonosok, építők és felújítók és akik a design és funkció hétköznapi hatásait inspirációként élik meg. Ők folyamatosan magas színvonalú tartalmat várnak, és a platformjainkra támaszkodnak, hogy értesüljenek az iparági sztorikról.”

Az Építechture kezdeti küldetését tehát mára jóval ambiciózusabb cél váltotta fel.

Digitalizálnák az építőipar high end szereplőit, és bárki számára elérhetővé tennénk a termékeiket és szolgáltatásaikat: „A tervezőkön túl immár a kivitelezők, szakkivitelezők, gyártók és a manufaktúrák is fókuszba kerültek, egy minden szereplő számára nyitott online piactéren.”

„Így született meg a gondolat, hogy hozzunk létre egy adatbázist kizárólag magas szakmai színvonalat képviselő építőipari cégekkel – magyarázza Timót. – Egy olyan platformot, amely nemcsak a gyártók és manufaktúrák számára biztosít piacteret a termékeik értékesítésére, de ahol elérhetőek a tervezők és kivitelezők szolgáltatásai is.”

Fotó: Molnár Dániel

Az Építechture márka fejlődését, és a szakma ünneplését koronázza meg számukra az Építechture Art of Building-díj.

Azokat a megvalósult projekteket keresik, amelyek érdemesek arra, hogy globálisan képviseljék Magyarország és a régió építészetét.

Három alappillérre épül a filozófiájuk: folyamatos tartalom- és termékfejlesztés, a közönség informálása és edukálása, illetve magasfokú szakmaiság, ezért csak olyan irányt vagy programot hoznak létre, amely mindháromnak megfelel. Az Építechture Art of Building-díj esetében egy szakmai zsűri megalkotása volt az elsődleges feladat.

Az Art of Building zsűrije

Bara Ákos, építész-belsőépítész, B.A.D; Ferenczfy-Kovács Attila Kossuth díjas építészmérnök, iparművész, díszlettervező; Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője, Molnár Szabolcs építész, Paradigma Ariadné; Nagy Csaba, Ybl- és Prima Primissima díjas építész, Archikon.

Egy új szakmai díjjal felelősség is jár, esetükben a szervezésen és lebonyolításon túl a jelentkező projektek dokumentálása. „Egyáltalán nem mindegy – mondja Benjámin, – hogyan örökítjük meg ezt a mérföldkövet a médiában, hogyan tesszük emlékezetessé ezeket az épületeket és alkotóikat, illetve hogyan juttatjuk el a történeteiket a lehető legtöbb emberhez.”

Ez egyben izgalmas műfaji kísérlet is: a zsűri értékelési folyamatát, párbeszédeit és a shortlistre kerülő épületeket és tervezőiket egy több epizódból álló dokumentumfilm-sorozatban mutatják be.

A sorozat az Építechture YouTube-csatornán túl televízióban is látható lesz, így garantálva, hogy a legszélesebb közönség is találkozzon a legkiválóbb hazai építészeti projektekkel, illetve a mögöttük álló szakemberek történeteivel, tapasztalataival, kihívásaival.

Már a shortlistre kerülő épületek is komoly figyelmet kapnak, hiszen részt vesznek a díjról készülő doku sorozatban, amelynek epizódjai több százezres közönséghez jutnak majd el. Ennél a figyelemnél pedig nincs értékesebb, amit nyerhet egy építészetiroda, illetve egy-egy projekt kivitelezői, a figyelmet pedig tovább erősíti, hogy a győztes épületről dedikált „master epizód” készülnek majd.

(Forrás, fotók: Építechture, nyitókép: Molnár Dániel)

Art of Building | építészet | díj | Építechture | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom