Tíz dolog, amit eddig nem tudtál az óceánok varázslatos világáról

Hiába fedik le a Föld felületének 70,8%-át, mindennél kevesebbet tudunk az óceánokról. Ép ésszel felfoghatatlan sötétség és mélység jellemzi a bolygó óceánjainak nagy részét. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a titokzatos, végtelen víztömegről.

  • A Hold felszínéről is több a tudósok, kutatók információja, mint az óceánok világáról. A Holdon már több ember is megfordult, a Csendes-óceáni Mariana-árokban mindössze hárman jártak. A világ legmélyebb pontja több mint tizenegy kilométerre fekszik a tengerszint alatt.
  • Az UNESCO szerint jelenleg körülbelül hárommillió hajóroncs lehet az óceánok, tengerek mélyén, beleértve a Titanicot, vagy Kolombusz Kristóf Santa Maria nevű hajóját is. Ebből egyenesen következik, hogy az óceánok mélyén több leletet és kincset találni, mint a világ múzeumaiban.
  • 1997-ben rögzítették egy úgynevezett hirdofonnal a Nagy Bluggy (Big Bloop) hangot. Hiába gondolnánk, hogy a mélységben csend honol, ez cseppet sincs így: földrengések, víz alatti vulkánkitörések, állatok, sőt tengeralattjárók zajai adják össze az óceánok hangjait. A Nagy Bluggy sosem ismétlődött meg, és a mai napig nem tudják, mi adhatta ki magából az egymástól ötezer kilométerrel lévő hidrofonok által is ugyanolyan hangosan rögzített zajt. Ez a valaha rögzített leghangosabb óceáni jelenség, melynek eredete mai napig ismeretlen, csupán találgatni lehet. Hogy vajon egy jéghegytől, földrengéstől, vagy egy, a bálnáknál is hatalmasabb, ismeretlen tengeri élőlénytől származik, még kérdéses.
  • Elég mulatságos, de a világ óceánjaira igazi kommentáradat érkezik, ugyanis van rá fórum, értékelhető a Google-on keresztül is. Vannak, akik Aquamant és a dögös sziréneket hiányolják, mások szerint traktorhangja van az óceánoknak, amelyek 4,6-os értékelést kaptak, közel tizenegyezer vélemény alapján.
  • A világ leghosszabb hegyvonulatát sem a felszínen kell keresnünk. A Közép-Atlanti-hátság az amerikai kettős kontinens, illetve Európa és Afrika között húzódik, és tízszer olyan hosszú, mint az Andok. Nagyon kevés helyen emelkedik ki a víztömegből, de Izland például egy ilyen hely, azt a szakaszt Reykjanesi hátságnak nevezzükA rejtélyesség erre a lemeztektonikai képződményre is igaz: a Marsról vagy a Vénuszról is több az információnk.
  • Mi történik, ha a hideg és a meleg áramlatok összeütköznek? Kialakulhatnak például gigantikus, tenger alatti vízesések. Közülük a legnagyobb – és így megelőzi a felszíni társait is – a Dánia-szoros (Denmark Strait Cataract) zuhatagja. A Grönlandi-tenger és a Golf-áramlat ütközik össze, és majdnem négyezer métert száll alá a jeges víztömeg. Sajnos mindez láthatatlan, de nagyon fontos szerepet játszik az óceáni ökoszisztémában.
  • Annak ellenére, hogy a tengervíz emberi fogyasztásra alkalmatlan, sőt, halálos lehet, a fagyott víz kiolvadás után ihatóvá válik.
  • Csak néhány éve bizonyították be, hogy az úgynevezett gyilkos hullám, vagy kóbor hullám mítosza mégis igaz. Ezek a hirtelen felbukkanó, az átlagos hullámoknál kétszer is magasabb és erősebb, vízoszlop-szerű jelenségek nyílt tengeri viharok esetében alakulhatnak ki, és pusztítóak lehetnek. Bár előfordulásuk igen ritka, az ötemeletes ház magasságát is meghaladó hullámoktól a tengerészek, hajóskapitányok sokkal jobban félnek, mint az óceánok csúcsragadozóitól.
  • Nem azért kékek a tengerek, mert visszatükröződik bennük az ég – alapvetően kék a tengervizek színe. A víz a napfény színkomponensei közül a kékből veri vissza a legtöbbet, a többit pedig elnyeli. A vörös és narancs hullámhosszát a vízfelszín alatti első tizenöt méter víz nyeli el, ezért a fény kékebb megjelenést kap. Mélyebben a sárga hullámhosszok is kiszűrődnek, végül a zöld színkép is eltűnik, maradnak a lilák és kékek. Ezzel együtt a planktonok is befolyásolják a színét.
  • Nemo-pontnak nevezik azt a területet, amely a legtávolabb helyezkedik bármely szárazföldtől. Ezen a misztikus helyen négyezer méter mély az óceán, és egy valóságos űreszköz-temetőt találni odalent. Mivel azon a környékén a legkisebb az esélye az ütközésnek, sok feleslegessé vált vagy veszélyes űreszközt irányítanak oda. Ott nyugszik a MIR űrállomás is.

Ez is érdekelhet:

A fiatal holland zseni, aki megmenti az óceánokat – Boyan Slat és az Ocean Cleanup sztorija

Ha a műanyagevő enzim nem működik, még mindig bízhatunk a The Ocean Cleanup csapatában, hogy megmentik a bolygót.

(Fotók: Unsplash)

tenger | az óceánok világnapja | föld | óceán | geológia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom