Tucatnyi erdőtűz ellen harcolnak, a lángok és a szél miatt tízezrek maradtak áram nélkül Amerikában

Erdőtüzek sújtják az Egyesült Államok keleti hegyvidéki részét Maryland államtól Észak-Karolináig.

A csütörtökön közölt összesítések szerint az Appalache-hegység középső részén a legsúlyosabb a helyzet, Nyugat-Virginia és Virginia államokban. Az egyik legnagyobb kiterjedésű tűz a Virginia állambeli Rockingham megyében alakult ki, ez 2000 hektáron perzselte fel az erdőt.

Egy szomszédos megyében a tűzvész miatt szünetel a tanítás, egy középiskolában pedig a kiköltöztetések esetére szükségszállást alakítottak ki.

Virginia állam környezetminőségi hivatala légszennyezettségi figyelmeztetést adott ki a füst miatt, amelyben a szabadtéri tevékenység korlátozását kéri.

Nyugat-Virginia erdészeti hatósága szerdán fokozott körültekintésre hívta fel a figyelmet az erdőkben a tavaszi szezonban.

A lángok terjedését az érintett államokban segíti a hideg, de rendkívül száraz és szeles időjárás. Szokatlan módon a levegő páratartalma nem haladja meg a tizenöt-húsz százalékot, ami elősegíti a tüzek kialakulását, és egy szikrából a száraz aljnövényzetben könnyen alakul ki tűz. Szerdán a hegyvidék egyes részein a széllökések sebessége elérte az óránkénti kilencvenöt-száz kilométert.

Az erdőtüzek és szél a térségben mintegy tízezer fogyasztónál okoztak áramkimaradást.

(Forrás: MTI, fotók: Getty, illusztráció)

erdőtűz | katasztrófa | tűz

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Ezeket veszik észre rögtön a légiutas-kísérők, amikor az utas beszáll a gépbe

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram