A brutálisan sok idei erdőtűz miatt az EU nagyon fontos javaslatot tett

Az EU műholdak segítségével követné az erdőket fenyegető veszélyeket.

Az Európai Bizottság szerdán olyan erdőmegfigyelő rendszer kiépítésére tett javaslatot,

amely műholdak segítségével követhetné nyomon az olyan kockázati tényezőket, mint az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek vagy az illegális fakitermelés.

A brüsszeli testület felhívta a figyelmet: az erdők alapvető fontosságúak az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben, azonban az éghajlatváltozás és a fenntarthatatlan emberi tevékenység egyre nagyobb terheket ró rájuk. A bizottság jogszabályjavaslata értelmében a testület erdészeti adatokat gyűjtene az uniós Copernicus Sentinel rendszerrel működtetett műholdakkal.

Jelenleg az erdők állapotáról, valamint az erdészeti erőforrások és szolgáltatások felhasználásáról rendelkezésre álló információk szétszórtak és hiányosak, az EU-ban található erdőkre vonatkozó adatok gyakran elavultak, és ez akadályozza, hogy a tagállamok felkészüljenek az éghajlat változásának veszélyekre. Egy átfogó nyomon követő rendszer kezelni tudja ezeket a hiányosságokat.

A példátlan számú erdőtűz harmadik éve okoz nagy környezeti és gazdasági károkat az EU-ban. Bár a tüzek 96 százalékát emberi tevékenység okozta, a helyzetet súlyosbítja az éghajlatváltozás miatt megnövekedett tűzveszély. Ez figyelmeztető jel arra nézve, hogy mit hozhat a globális felmelegedés az elkövetkező években.

(Fotók: Unsplash)

környezet | eu | klímaváltozás | klíma | erdőtűz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom