Esterházy-kincsekből nyílt kiállítás a világhírű New York-i MET-ben

Európai uralkodóházak több mint kétszáz műtárgyritkaságát, köztük az Esterházy-gyűjtemény műtárgyegyüttesének tizenegy darabját mutatják be először együtt.

A világhírű New York-i Metropolitan Museum of Art (MET) egyhetes megnyitósorozatban nyitotta meg Making Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe című kiállítását, amelyre elsősorban a kismartoni Esterházy Privatstiftung, a bécsi Kunsthistorisches Museum, valamint a Staatliche Kunstsammlungen Dresden kölcsönzött műtárgyakat.

Európai uralkodóházak több mint kétszáz, a barokk és reneszánsz korából származó ritkaságát – amelyet negyven múzeum kölcsönzött a világ minden tájáról – ilyen komplexitásban először lehet megnézni. A kiállítás kurátora, Dr. Wolfram Koeppe a 2020. március elsejéig megtekinthető, évszázados jelentőségű tárlaton 16., 17. valamint 18. századi európai uralkodóházak különleges műtárgyait és technikai kuriózumait egyesíti.

Az Esterházy Privatstiftung mint az egyik fő kölcsönző, barokk ritkaságokat bocsátott a kiállítás rendelkezésére, amelyek sora a részletgazdag, finoman kidolgozott óráktól az egyedülálló barokk ezüstbútor-gyűjteményig terjed, és amelyek az Esterházy-kincstár nemzetközi jelentőségét is alátámasztják.

Az ezüstbútor-együttes darabjait az Esterházy hercegek vásárolták meg, hogy vendégeiket elkápráztassák – a barokk ezüstbútoroknak a mai napig csodájára járnak. Az együttes részei egy finoman kidolgozott ezüstasztal Augsburgból, egy impozáns tükör, valamint ezüst gyertyatartók és falikarok.

A Bacchus-kocsi Fraknó vára kincstárának másik egyedülálló darabja, világszerte összesen két darab ismert ebben a műfajban. A kocsi formájú felhúzható óra a 17. században került I. Esterházy Pál tulajdonába, és a mai napig működőképes. Bacchus, a bor istene csodálatosan megmaradt színekben trónol a kocsin, amelyet számos mozgatható állatfigura és drágakövek díszítenek, s amely akár egy métert is képes haladni.

A kiállításról bővebb információ a MET oldalán található.

Ez is érdekelhet:

Rubens és Van Dyck festményei elhozzák a Szépművészetibe a flamand festészet fénykorát

A százhúsz művet felvonultató tárlatra többek között a Louvre-ból, az Ermitázsból, a Pradóból és a londoni National Galleryből érkeznek műtárgyak.

(Fotók: Darian DiCianno, Cornelia Gobauer)

Technology and Entertainment at the Courts of Europe | kiállítás | new york | met | barokk

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom