Close
Esterházy-kincsekből nyílt kiállítás a világhírű New York-i MET-ben

Esterházy-kincsekből nyílt kiállítás a világhírű New York-i MET-ben

Európai uralkodóházak több mint kétszáz műtárgyritkaságát, köztük az Esterházy-gyűjtemény műtárgyegyüttesének tizenegy darabját mutatják be először együtt.

A világhírű New York-i Metropolitan Museum of Art (MET) egyhetes megnyitósorozatban nyitotta meg Making Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe című kiállítását, amelyre elsősorban a kismartoni Esterházy Privatstiftung, a bécsi Kunsthistorisches Museum, valamint a Staatliche Kunstsammlungen Dresden kölcsönzött műtárgyakat.

Európai uralkodóházak több mint kétszáz, a barokk és reneszánsz korából származó ritkaságát – amelyet negyven múzeum kölcsönzött a világ minden tájáról – ilyen komplexitásban először lehet megnézni. A kiállítás kurátora, Dr. Wolfram Koeppe a 2020. március elsejéig megtekinthető, évszázados jelentőségű tárlaton 16., 17. valamint 18. századi európai uralkodóházak különleges műtárgyait és technikai kuriózumait egyesíti.

Az Esterházy Privatstiftung mint az egyik fő kölcsönző, barokk ritkaságokat bocsátott a kiállítás rendelkezésére, amelyek sora a részletgazdag, finoman kidolgozott óráktól az egyedülálló barokk ezüstbútor-gyűjteményig terjed, és amelyek az Esterházy-kincstár nemzetközi jelentőségét is alátámasztják.

Az ezüstbútor-együttes darabjait az Esterházy hercegek vásárolták meg, hogy vendégeiket elkápráztassák – a barokk ezüstbútoroknak a mai napig csodájára járnak. Az együttes részei egy finoman kidolgozott ezüstasztal Augsburgból, egy impozáns tükör, valamint ezüst gyertyatartók és falikarok.

A Bacchus-kocsi Fraknó vára kincstárának másik egyedülálló darabja, világszerte összesen két darab ismert ebben a műfajban. A kocsi formájú felhúzható óra a 17. században került I. Esterházy Pál tulajdonába, és a mai napig működőképes. Bacchus, a bor istene csodálatosan megmaradt színekben trónol a kocsin, amelyet számos mozgatható állatfigura és drágakövek díszítenek, s amely akár egy métert is képes haladni.

A kiállításról bővebb információ a MET oldalán található.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Darian DiCianno, Cornelia Gobauer)

kiállítás | barokk | Technology and Entertainment at the Courts of Europe | new york | esterházy

FOLYTASD EZZEL

Száznál is több programmal készül Budapest a 150. születésnapjára 

Hétfő este nézz fel az égre, valami nagyon különlegeset fogsz látni!

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram