Close
Esterházy-kincsekből nyílt kiállítás a világhírű New York-i MET-ben

Esterházy-kincsekből nyílt kiállítás a világhírű New York-i MET-ben

Európai uralkodóházak több mint kétszáz műtárgyritkaságát, köztük az Esterházy-gyűjtemény műtárgyegyüttesének tizenegy darabját mutatják be először együtt.

A világhírű New York-i Metropolitan Museum of Art (MET) egyhetes megnyitósorozatban nyitotta meg Making Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe című kiállítását, amelyre elsősorban a kismartoni Esterházy Privatstiftung, a bécsi Kunsthistorisches Museum, valamint a Staatliche Kunstsammlungen Dresden kölcsönzött műtárgyakat.

Európai uralkodóházak több mint kétszáz, a barokk és reneszánsz korából származó ritkaságát – amelyet negyven múzeum kölcsönzött a világ minden tájáról – ilyen komplexitásban először lehet megnézni. A kiállítás kurátora, Dr. Wolfram Koeppe a 2020. március elsejéig megtekinthető, évszázados jelentőségű tárlaton 16., 17. valamint 18. századi európai uralkodóházak különleges műtárgyait és technikai kuriózumait egyesíti.

Az Esterházy Privatstiftung mint az egyik fő kölcsönző, barokk ritkaságokat bocsátott a kiállítás rendelkezésére, amelyek sora a részletgazdag, finoman kidolgozott óráktól az egyedülálló barokk ezüstbútor-gyűjteményig terjed, és amelyek az Esterházy-kincstár nemzetközi jelentőségét is alátámasztják.

Az ezüstbútor-együttes darabjait az Esterházy hercegek vásárolták meg, hogy vendégeiket elkápráztassák – a barokk ezüstbútoroknak a mai napig csodájára járnak. Az együttes részei egy finoman kidolgozott ezüstasztal Augsburgból, egy impozáns tükör, valamint ezüst gyertyatartók és falikarok.

A Bacchus-kocsi Fraknó vára kincstárának másik egyedülálló darabja, világszerte összesen két darab ismert ebben a műfajban. A kocsi formájú felhúzható óra a 17. században került I. Esterházy Pál tulajdonába, és a mai napig működőképes. Bacchus, a bor istene csodálatosan megmaradt színekben trónol a kocsin, amelyet számos mozgatható állatfigura és drágakövek díszítenek, s amely akár egy métert is képes haladni.

A kiállításról bővebb információ a MET oldalán található.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Darian DiCianno, Cornelia Gobauer)

FOLYTASD EZZEL
Újra lehet élvezni a kecskeméti Cifrapalota Sisi-kiállítását
Készülj, februárban a finnek a nappalidba költöznek!
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom