Egy etikett-szakértő elárulta, milyen ételeket nem illik magunkkal vinni a repülőre

A repülőgépes ételek nem minden esetben landolnak a gasztronómiai toplista élmezőnyében, sőt sok utas inkább viszi magával a fedélzetre a saját harapnivalóját, minthogy bevállalja, amit a légitársaság felszolgál.

Utóbbi nem biztos, hogy a legszerencsésebb ötlet – nemrégiben például valaki egy egész lasagnét vitt fel a gépre, ami miatt aztán elég furcsán néztek rá.

De akkor milyen szabályok vonatkoznak erre?

Jo Bryant etikett-szakértő szerint az utastér szűkössége és a korlátozott légáramlás miatt a "szagos" ételek határozottan nem jöhetnek szóba.

– Ha a légitársaság által felszolgált ételek erőteljes illatúak, akkor az nem az utasok hibája, de a masszívan illatozó szendvicseket vagy gyorséttermi ételeket felvinni a fedélzetre tapintatlanság és önzőség – folytatja.

A felmelegített étel az egész gépet elszagosíthatja, emiatt pedig aligha lesz népszerű  "az elkövető" a fedélzeten. A csomagolt rágcsálnivalók, például a müzliszeletek sokkal jobb opciók.

És ha már fedélzeti falatok, a repülőgépes ételeknek más az ízük a levegőben.

Rosie Panter utazási szakértő elárulta, hogy a száraz levegő és az utastérben lévő nyomásváltozás kombinációja körülbelül harminc százalékkal csökkentheti az ízlelőbimbóink érzékenységét az édes és sós ételek iránt, ami azt jelenti, hogy a repülőn és a földön készült ételek íze merőben eltérhet.

Miután megérkeztél a repülőtérre, átjutottál a check-in-en, nem találtak semmit a biztonsági ellenőrzésen, beengedtek a kapun, felcaplattál a repülőgépre, felpakoltad a táskádat a poggyásztartóba, és végül elfoglaltad a helyed, itt az ideje a jól megérdemelt jutalomnak – egy finom koktélnak.Ha pedig nem tudod, milyet rendelj, javasoljuk a Bloody Maryt. A tudomány szerint ugyanis kilencezer magasan még jobb az íze.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

szakértő | etikett | ételek | fedélzet | szabály | repülés

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom