Close
Úgy elszállt az étolaj ára, hogy nem árulnak sült krumplit az éttermek ebben az országban

Úgy elszállt az étolaj ára, hogy nem árulnak sült krumplit az éttermek ebben az országban

Az orosz-ukrán háború olajválságot hozott, ez pedig egyre több éttermet ér utol. A vendéglátóhelyek egy része Németországban már most is levette az étlapjáról a sült krumplit, a következő hetekben pedig várhatóan még többen döntenek hasonlóképpen. De Belgiumban sem sokkal jobb a helyzet.

Egy vendéglátós, Freddy Basel a Bildnek elmondta, van még egy utolsó, tizenöt literes étolajos kannája, ha az elfogy, a fritőz hideg marad. Nála már most sem jár a curry wurst mellé a sült krumpli.

Ennek oka, hogy az étolaj ára olyan robbanásszerűen megnőtt, hogy

az étterem nem tudja kigazdálkodni azt, drasztikusan pedig nem akarják megemelni a hasábburgonya árát, mert fogyasztóik úgy már nem vennék meg.

Úgy fogalmazott: januárban még kilencven centet, azaz átszámítva nagyjából 330 forintot fizetett egy liter étolajért, ma már ez akár négy euró, vagyis közel 1500 forint is lehet. Hozzátette azt is, hogy

ilyen szintű áremelkedéssel az elmúlt huszonöt évben nem találkozott.

Kongatják a vészharangokat Belgiumban is, ahol nemcsak az étolaj ára szökött az egekbe, de gyakorlatilag minden alapélelmiszer többe kerül, mint a háború kirobbanása előtt. Ahogyan arra a Roadster korábban felhívta a figyelmet, az olajválság az elsők között Spanyolországot érte el, ahol

már hetekkel ezelőtt mennyiségi korlátozást kellett bevezetni az étolaj vásárlására a nagyobb szupermarketekben.

Szintén megírtuk, hogy nem csupán az étolaj esetében okozhat problémát a háború a globális élelmiszerellátásban. Várhatóan további drágulás lesz a gabonafélék, és minden ebből készült élelmiszer, valamint a húsfélék körében is.

(Forrás: Bild, fotók: Getty Images)

olajárak | olaj | belgium | orosz | oroszország

FOLYTASD EZZEL

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Hét karácsonyi süteményt is készíthetsz egyetlen tésztából

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram