Close
Úgy elszállt az étolaj ára, hogy nem árulnak sült krumplit az éttermek ebben az országban

Úgy elszállt az étolaj ára, hogy nem árulnak sült krumplit az éttermek ebben az országban

Az orosz-ukrán háború olajválságot hozott, ez pedig egyre több éttermet ér utol. A vendéglátóhelyek egy része Németországban már most is levette az étlapjáról a sült krumplit, a következő hetekben pedig várhatóan még többen döntenek hasonlóképpen. De Belgiumban sem sokkal jobb a helyzet.

Egy vendéglátós, Freddy Basel a Bildnek elmondta, van még egy utolsó, tizenöt literes étolajos kannája, ha az elfogy, a fritőz hideg marad. Nála már most sem jár a curry wurst mellé a sült krumpli.

Ennek oka, hogy az étolaj ára olyan robbanásszerűen megnőtt, hogy

az étterem nem tudja kigazdálkodni azt, drasztikusan pedig nem akarják megemelni a hasábburgonya árát, mert fogyasztóik úgy már nem vennék meg.

Úgy fogalmazott: januárban még kilencven centet, azaz átszámítva nagyjából 330 forintot fizetett egy liter étolajért, ma már ez akár négy euró, vagyis közel 1500 forint is lehet. Hozzátette azt is, hogy

ilyen szintű áremelkedéssel az elmúlt huszonöt évben nem találkozott.

Kongatják a vészharangokat Belgiumban is, ahol nemcsak az étolaj ára szökött az egekbe, de gyakorlatilag minden alapélelmiszer többe kerül, mint a háború kirobbanása előtt. Ahogyan arra a Roadster korábban felhívta a figyelmet, az olajválság az elsők között Spanyolországot érte el, ahol

már hetekkel ezelőtt mennyiségi korlátozást kellett bevezetni az étolaj vásárlására a nagyobb szupermarketekben.

Szintén megírtuk, hogy nem csupán az étolaj esetében okozhat problémát a háború a globális élelmiszerellátásban. Várhatóan további drágulás lesz a gabonafélék, és minden ebből készült élelmiszer, valamint a húsfélék körében is.

(Forrás: Bild, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Brutális ételmérgezést okozhat egy új TikTok-őrület
Így tárold a banánodat, hogy ne barnuljon be
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom