Close
Drasztikus mennyiségi korlátozást vezetnek be az étolajra a háború miatt Spanyolországban

Drasztikus mennyiségi korlátozást vezetnek be az étolajra a háború miatt Spanyolországban

Ukrajna a világ egyik legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre, így a háború komoly problémákat is okozhat az élelmiszerellátásban azokban az országokban, amelyek nagy mennyiségben vásárolják fel az ukrán étolajat.

Két spanyol áruházlánc mennyiségi korlátozást vezetett be a napraforgóolajra, mert az orosz-ukrán háború miatt készlethiánnyal kell szembenézniük.

A Mercadona szupermarketben egy vásárló maximum öt liter olajat vásárolhat, míg a Consum üzletlánc vevői naponta csak egy liter étolajat szerezhetnek be.

A Makro üzletlánc is napi egy palackban limitálta az egy vásárló által megvehető étolaj mennyiségét. Tájékoztatásuk szerint az Ukrajnában jelenleg tapasztalható szörnyű helyzet hiányt okoz a konfliktusövezetből származó termékek kínálatában, a napraforgóolaj esetében pedig nem csak a Makrónál tapasztalható mindez,

hanem az egész spanyol piacon is.

Nem Spanyolország az egyetlen, ahol problémát okozhat napraforgóolaj exportjának kiesése. John Sandbakken, az amerikai napraforgó szövetség ügyvezető igazgatója az AgWeeknek adott interjújában rámutatott: Oroszország és Ukrajna együttesen a világ napraforgóolaj-készletének mintegy 60 százalékát állítja elő. Ennek körülbelül 75 százalékát exportálják, így

az egész világ megérzi majd azt, ha nem lesz étolaj a piacon.

Úgy tudni, az Európai Unió havonta körülbelül kétszázezer tonna napraforgóolajat vásárol Ukrajnából, ami a teljes kínálat 35-45 százalékát teszi ki. Egyes előrejelzések szerint a készletek a következő négy-hat hétben kifogyhatnak, ezt pedig a fogyasztók is a saját bőrükön érezhetik majd.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

napraforgóolaj | export | háború | olaj | invázió

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram