Close
Ezekből az élelmiszerekből lehet hamarosan hiány a háború miatt

Ezekből az élelmiszerekből lehet hamarosan hiány a háború miatt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a világ élelmiszerválsággal nézhet szembe az ukrajnai háború miatt.

A kiszámíthatatlan időjárás, a klímaváltozás és a pandémia miatt az élelmiszerárak alapvetően is megemelkedtek, az Ukrajna elleni orosz invázió azonban a katasztrófa szélére sodorhatja a világ élelmezési rendszerét.

Az exporttilalom mellett a harcok is megnehezítik a gazdálkodók dolgát, akik az élelmiszer-termeléshez szükséges készletekhez sem tudnak hozzájutni.

A búza ára már most is az egekben, de ez csak a kezdet

A búza kétségtelenül az alapélelmiszerek kulcsfontosságú összetevője. A világ búzakészletének csaknem egyharmadát Oroszország és Ukrajna szállítja. A kikötők azonban zárva vannak, az infrastruktúra sok helyen nem működik, az ukrán gazdák pedig nem tudnak vetni a harcok miatt.

A búza ára már most is rekordmagasságban áll, azonban további drágulásra kell számítani. Információk szerint a két ország búzatermelésétől ötven ország függ, ezeken a területeken jelentkezhetnek elsőként a problémák.

A búza hiánya vagy áremelkedése azonban hatással van a többi alapvető élelmiszer, így a kenyér, a tészta és számos más gabonaféle árának alakulására is.

Korlátozásokat vezettek be az étolaj vásárlásával kapcsolatban

Ráadásul emellett Ukrajna és Oroszország adja a világ napraforgó-olajának 70-80 százalékát is. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az étolaj piacon már most is hiányok vannak, Spanyolországban több szupermarket már mennyiségi korlátozást vezetett be annak érdekében, hogy a készleteikből ne fogyjanak ki pillanatok alatt.

Azonban a napraforgó vetése áprilistól májusig tart, egy elhúzódó konfliktus pedig az idei termelést is alapvetően lehetetleníti el. Az étolajat pedig nemcsak a fogyasztók használják, hanem több élelmiszergyár is, így szükség van rá például a snack-ek előállításához.

Lesz takarmány az állatoknak?

A háborúban érintett két ország a világ negyedik és ötödik legnagyobb kukoricaexportőre is egyben, azonban a termény exportja ma nem lehetséges. A készlethiány a világ számos pontján lesz hatással a hústermelésre is, hiszen az élelmiszert takarmányként is felhasználják, ez pedig azt is jelenti, hogy a hús ára drámaian megemelkedhet majd.

A készletek kimerülésének veszélye pánikvásárlásra késztetheti a fogyasztókat, ez azonban csak tovább ront a problémán. A megoldás sokrétű, az azonban biztosnak tűnik, hogy az országok önellátása minden eddiginél jobban felértékelődhet a következő hetekben, hónapokban.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

búza | ukrajna | olaj | ukrán | háború

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram