Megvan Európa karácsonyfővárosa, Budapesttől csak három óra az út autóval

A Christmas Cities Network Association (Karácsonyi Városok Hálózata Egyesület) nevű non profit szervezet minden évben kiosztja az Európa legkarácsonyibb városainak járó címet.

A társadalmi és kulturális városfejlesztést valamint a települések tárgyi és szellemi örökségének népszerűsítését célul tűző szervezet két kategóriában osztja ki a díjakat: az Európa Karácsonyi Fővárosa címet a százezernél több, az Európa Karácsonyi Városa címet pedig az ennél kevesebb lakosú városok kaphatják.

A verseny során a zsűri a városok európai értékekhez igazodó karácsonyi projektjeit díjazza az Európai Parlament támogatásával. A megmérettetésen a huszonhét tagállam, valamint Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, Svájc és az Egyesült Királyság városai vehetnek részt. Tavaly Kijevet, Ukrajna fővárosát választották Európa 2023-as Karácsonyi Fővárosának a szolidaritás, a humanitárius értékek és a kulturális megőrzés példájaként.

 Brnói karácsonyi vásár

Idén pedig már 2024-re gondolva jelölték ki a két győztest:

Európa Karácsonyi Fővárosának címét Brno kapta, míg Európa Karácsonyi Városa az írországi Waterford lett.

Waterford

A zsűri külön elismerésében részesítette a hatszáz lakosú, spanyolországi Almanzát különleges karácsonyi projektjéért. Mint kiemelték, Brno egyedülálló karácsonyi attrakcióként szolgál, amely az ünnepi szezonban is vonzza a turistákat, ez pedig jelentős társadalmi és gazdasági hatásokkal jár a városi életre nézve, Waterford pedig többek között kreativitása miatt érdemelte ki az elismerést.

Ez a város szintén nagyon eredeti módon készül az ünnepekre, ha pedig már a jövő évi utazásokat tervezgetjük, ezt a két várost mindenképp érdemes lesz megnézni.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images)

karácsony | város | karácsonyi | főváros | Európa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom