Close
Magyar pizza is szerepel Európa legjobbjai között az olaszok szerint

Magyar pizza is szerepel Európa legjobbjai között az olaszok szerint

Az olaszok minden évben összeállítják 50 Top Pizza nevű kalauzukat, melyben a világ, Európa és Olaszország legjobb pizzériáit tangsorolják. Az idei európai listán, melyet ezer, Európa-szerte tevékenykedő névtelen „ellenőr” véleménye alapján választottak ki, egy magyar étterem is szerepel.

Az első helyre viszont egy spanyol pizzéria került, a barcelonai Sartoria Panatieri, amelyet Rafa Panatieri és Jorge Sastre vezet egy régi szabóüzlet helyén. A pizzamesterek gondosan válogatott, helyi alapanyagokból dolgoznak, a tésztát 48 órán át kelesztik egy darabbam, majd további 12 órán át kelesztik a nagy masszából kivett kisebb darabokat is.

A kiadványban kifejezetten ajánlják kóstolásra a Sartoria Panatieri aszaltparadicsomos szószos, bazsalikomos, mozzarellás pizzáját.

A dobogón szerepel még a koppenhágai Bæst és a londoni 50 Kalò pizzéria, a nápolyi Kalò oldalhajtása, Magyarországhoz legközelebb pedig a top tízből a negyedik helyen szereplő bécsi pizzéria, a Via Toledo Enopizzeria remekeit kóstolhatjuk meg.

A szélesebb merítésbe, a top ötvenbe már budapesti étterem is bekerült: a Belli Di Mamma a 26. helyen végzett.

Olasz pizzériát ugyanakkor ne keressünk ezen a listán, mert az nincs: a pizza hazájának ugyanis külön kalauzt szenteltek.

Íme, a tízes lista:

  1. Sartoria Panatieri, Barcelona
  2. Bæst, Koppenhága
  3. 50 Kalò, London
  4. Via Toledo Enopizzeria, Bécs
  5. Pizza Zulú, Fürth, Németország
  6. Fratelli Figurato, Madrid
  7. Forza, Helsinki
  8. Napoli on the road, London
  9. Nnea, Amszterdam
  10. La Balmesina, Barcelona

Ha hamisítatlan nápolyi pizzát ennél Budapesten, erre indulj, és itt is találhatsz egy szeletnyi olaszországot.

(Forrás: HVG, CNN, képek: Getty Images, Sartoria Panatieri/Facebook, Belli di Mamma/Facebook)

magyarország | pizza | pizzéria | Európa | legjobb

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram