Az olaszok minden évben összeállítják 50 Top Pizza nevű kalauzukat, melyben a világ, Európa és Olaszország legjobb pizzériáit tangsorolják. Az idei európai listán, melyet ezer, Európa-szerte tevékenykedő névtelen „ellenőr” véleménye alapján választottak ki, egy magyar étterem is szerepel.
Az első helyre viszont egy spanyol pizzéria került, a barcelonai Sartoria Panatieri, amelyet Rafa Panatieri és Jorge Sastre vezet egy régi szabóüzlet helyén. A pizzamesterek gondosan válogatott, helyi alapanyagokból dolgoznak, a tésztát 48 órán át kelesztik egy darabbam, majd további 12 órán át kelesztik a nagy masszából kivett kisebb darabokat is.
A kiadványban kifejezetten ajánlják kóstolásra a Sartoria Panatieri aszaltparadicsomos szószos, bazsalikomos, mozzarellás pizzáját.
A dobogón szerepel még a koppenhágai Bæst és a londoni 50 Kalò pizzéria, a nápolyi Kalò oldalhajtása, Magyarországhoz legközelebb pedig a top tízből a negyedik helyen szereplő bécsi pizzéria, a Via Toledo Enopizzeria remekeit kóstolhatjuk meg.
A szélesebb merítésbe, a top ötvenbe már budapesti étterem is bekerült: a Belli Di Mamma a 26. helyen végzett.
Olasz pizzériát ugyanakkor ne keressünk ezen a listán, mert az nincs: a pizza hazájának ugyanis külön kalauzt szenteltek.
Íme, a tízes lista:
- Sartoria Panatieri, Barcelona
- Bæst, Koppenhága
- 50 Kalò, London
- Via Toledo Enopizzeria, Bécs
- Pizza Zulú, Fürth, Németország
- Fratelli Figurato, Madrid
- Forza, Helsinki
- Napoli on the road, London
- Nnea, Amszterdam
- La Balmesina, Barcelona
Ha hamisítatlan nápolyi pizzát ennél Budapesten, erre indulj, és itt is találhatsz egy szeletnyi olaszországot.
(Forrás: HVG, CNN, képek: Getty Images, Sartoria Panatieri/Facebook, Belli di Mamma/Facebook)
magyarország | pizza | pizzéria | Európa | legjobbIstenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten
Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!