Close
Ez a hihetetlenül hangulatos étterem Európa legjobb rooftop bárja

Ez a hihetetlenül hangulatos étterem Európa legjobb rooftop bárja

Lisszabon egyik legszebb pontján található a Lumi Rooftop, ahonnan nemcsak zseniális kilátás nyílik a portugál városra, de elképesztő fogásaival és isteni koktéljaival is elvarázsolja a vendégeit.

A lisszaboni rooftop bárt 2021-ben és 2023-ban is Európa legjobbjának választották. A város híres hét dombja egyikének tetőterében található Lumi Rooftop Restaurant and Bar Lumiares Hotel & Spa épületében működik.

A korábban elhagyatott, 18. századi palotaépület mesésen újult meg az elmúlt években, tetőterasza pedig garantáltan mindenkit rabul ejt. A vendégek között családok, kisgyermekek és baráti társaságok is vannak,

hol nyüzsgő beszélgetések helyszíne, hol a soul mennyországa.

A Lumi belső tereiben a lime és a világossárga színek biztosítanak átgondolt, mégis otthonos környezet, ahonnan a nyitott konyha koncepciójának köszönhetően a háttérben folyó munkákba is be lehet tekinteni. A João Silva által vezetett, portugál remekeken alapuló konyhát a szakácsok sokszínűsége teszi fúzióssá, hiszen Angola és a Zöld-foki-szigetek behatásai is érződnek a kínálaton.

A vendégek kifejezetten szeretik a zsenge sült polipot, a ropogós tonhal ceviche-t, a portugál sörben párolt marhahúst is és a süt tőkehalat is.

De hasonlóan izgalmas a koktéllap is,

amelyen megtalálható például a madeirai mézes torta által ihletett Lumi Negroni, amiben portugál vermut, ginnel, madeirai bor, méz és narancshéj találkozik. A Bairro Alto Twist pedig szintén ginből, bazsalikom szirupból, limeléből és tojásfehérjéből készül.

A Lumit különösen azért szeretik a vendégek, mert a hely nem akar egy puccos rooftop bár lenni, csupán házias portugál ételeket és finom koktélokat szeretnének felszolgálni. Szerénységüket pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a séf úgy véli:

nagyszerű Európa legjobbjának lenni, de ő már akkor is boldog lett volna, ha az édesanyja mondta volna ezt.

A világban számos városban találunk zseniális rooftop bárokat. Ebben és ebben a cikkünkben mutatunk néhány remek helyet.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Lumi Rooftop)

tetőterasz | nagy sztori | étterem | lisszabon | rooftop

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram