Lisszabon egyik legszebb pontján található a Lumi Rooftop, ahonnan nemcsak zseniális kilátás nyílik a portugál városra, de elképesztő fogásaival és isteni koktéljaival is elvarázsolja a vendégeit.
A lisszaboni rooftop bárt 2021-ben és 2023-ban is Európa legjobbjának választották. A város híres hét dombja egyikének tetőterében található Lumi Rooftop Restaurant and Bar Lumiares Hotel & Spa épületében működik.
A korábban elhagyatott, 18. századi palotaépület mesésen újult meg az elmúlt években, tetőterasza pedig garantáltan mindenkit rabul ejt. A vendégek között családok, kisgyermekek és baráti társaságok is vannak,
hol nyüzsgő beszélgetések helyszíne, hol a soul mennyországa.
A Lumi belső tereiben a lime és a világossárga színek biztosítanak átgondolt, mégis otthonos környezet, ahonnan a nyitott konyha koncepciójának köszönhetően a háttérben folyó munkákba is be lehet tekinteni. A João Silva által vezetett, portugál remekeken alapuló konyhát a szakácsok sokszínűsége teszi fúzióssá, hiszen Angola és a Zöld-foki-szigetek behatásai is érződnek a kínálaton.
A vendégek kifejezetten szeretik a zsenge sült polipot, a ropogós tonhal ceviche-t, a portugál sörben párolt marhahúst is és a süt tőkehalat is.
De hasonlóan izgalmas a koktéllap is,
amelyen megtalálható például a madeirai mézes torta által ihletett Lumi Negroni, amiben portugál vermut, ginnel, madeirai bor, méz és narancshéj találkozik. A Bairro Alto Twist pedig szintén ginből, bazsalikom szirupból, limeléből és tojásfehérjéből készül.
A Lumit különösen azért szeretik a vendégek, mert a hely nem akar egy puccos rooftop bár lenni, csupán házias portugál ételeket és finom koktélokat szeretnének felszolgálni. Szerénységüket pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a séf úgy véli:
nagyszerű Európa legjobbjának lenni, de ő már akkor is boldog lett volna, ha az édesanyja mondta volna ezt.
A világban számos városban találunk zseniális rooftop bárokat. Ebben és ebben a cikkünkben mutatunk néhány remek helyet.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Lumi Rooftop)
portugália | nagy sztori | lisszabon | étterem | rooftop | lumi rooftop
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!