Utazásaink során gyakran látogatunk vásárcsarnokokba, hiszen semmi sem árul el többet egy nemzet vagy egy város kultúrájáról, mint a gazdag gasztronómiája. Bár a szívünk egyértelműen azt mondja: a fővárosi Központi Vásárcsarnoknál nincs szebb, körbenéztünk Európában, és találtunk három olyan élelmiszerpiacot, ahová muszáj eljutni.
Mercado da Ribeira – Lisszabon, Portugália
A Time Out Market néven is ismert hatalmas ódon épület a helyi gasztronómiai élet központja. A kínált ételek kiváló minősége és elfogadható ára tökéletesen tudja kompenzálni azt a kissé steril légkört, amely körüllengi az embert a vásárcsarnokban.
Ott azonban tényleg mindent megkóstolhatunk, ami a dél-európai konyhát jellemzi, a legjobban viszont akkor járunk, ha a friss alapanyagokból készült halételeket esszük végig.
Mercado de San Miguel – Madrid, Spanyolország
A spanyol főváros legnépszerűbb helyei a tapas éttermek és bárok, de egyre több utazó fedezi fel a gyönyörű Mercado de San Miguelt, mint gasztronómiai utazásuk célpontját.
Hatalmas az élet a keskeny folyosókkal teli csarnokban, ahol minden oldalról friss alapanyagok és pazar ételek fogadnak bennünket.
A legtöbb standos vendéglátóhely csak egy vagy két helyi finomságra szakosodott, így akár egy egész napot el lehet tölteni ott a spanyol konyha remekeinek falatozásával.
Östermalms Saluhall – Stockholm, Svédország
A svéd piacnak otthont adó épületet minimalista hangulatot áraszt, hiszen vasból és üvegből készült még az 1800-as évek elején. Belül azonban az igazi svéd natúr enteriőr fogad bennünket. A kínálat dúskál a friss halakban, de rendkívül széles a választék sajtokból és húsokból is.
Ráadásul az árusok szívesen osztják meg az egyes alapanyagok elkészítésének fortélyait is az utazókkal, így aztán a friss áruval a szállásunkra visszatérve akár mi magunk is készíthetünk kulináris remekeket.
(Fotók: Getty Images)
legszebb | utazás | lista | Európa | vásárcsarnokai
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!