Így állnak a magyarok most az angol nyelvvel egy friss felmérés szerint

Az Education First (EF) nevű globális oktatási vállalat minden évben összeállít egy listát, amelyen az angolul legjobban és legrosszabbul beszélő országokat rangsorolja.

Az összesítés alapját a cég standard angol tesztjein részt vevő 2,2 millió felnőtt eredményei adják, amelyek alapján mind a 113 résztvevő ország maximum nyolcszáz pontot kaphat.

Ahogy 2022-ben, úgy most is Hollandia végzett az élen 647 ponttal. A második Szingapúr, a harmadik Ausztria lett, a következő három helyen pedig a skandináv országokat, Dániát, Norvégiát és Svédországot találjuk. Ezután Belgium, Portugália, Dél-Afrika, Németország, Horvátország és Görögország következik, mind „nagyon magas“ szintű nyelvtudással.

A következő kategóriát a magas szintű nyelvtudás képviseli, ahol Magyarország is található, a világranglista tizenhetedik helyén.

Lengyelország, Finnország, Románia és Bulgária előzi meg, utána pedig Európából Szlovákia, Litvánia, Luxemburg, Észtország, Szerbia, Csehország és Svájc következik.

Európa legnépszerűbb, neolatin nyelveket beszélő turisztikai célpontjai némi lemaradásban vannak a közepes angoljukkal: Franciaország például 2021-ben még a 31. helyen állt magas szintű nyelvtudással, most viszont már csak a 43. Olaszország és Spanyolország 535 pontja a 35. helyre volt elég. Grúzia és Fehéroroszország is megelőzte őket a 32. és 33. helyen, a közepes kategóriában pedig még Moldova (35.), Albánia, Oroszország, Ukrajna és Örményország (48.) áll. Törökországban (66. hely) és Azerbajdzsánban (83. hely) az alacsony szintű nyelvtudás a jellemző.

Az EF azt is megfigyelte, hogy a kontinens angol nyelvtudása idén visszaesett, bár általánosságban az európai országok hosszú távon javuló tendenciát mutatnak.

Az angol anyanyelvűek ugyanakkor messze lemaradnak a második nyelvtudás terén. Az Európai Bizottság 2018-as adatai szerint az Egyesült Királyságban a 15-30 éveseknek mindössze 32 százaléka tud magabiztosan két vagy több nyelven írni és olvasni, míg az uniós átlag nyolcvan százalék. A teljes lista az EF oldalán található.

Itt pedig az derült ki, hogy milyen véleménnyel vannak a magyar nyelvről ír és brit tanulók.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

nyelv | angol | nyelvtudás | Európa | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom