Close
Tapintani lehet a történelmet az Európai Örökség új helyszínein

Tapintani lehet a történelmet az Európai Örökség új helyszínein

Az Európai Bizottság tizenkét új helyszínnek adományozta oda az Európai Örökség címet, melyet olyan épületek, dokumentumok, múzeumok, archívumok, műemlékek esetleg események kaphatnak, amelyek fontos szerepet játszottak Európa történelmének és kultúrájának alakulásában.

A huszonegy, az EU-tól független szakértő csütörtöki döntésével az Európai Örökség címet viselő helyszínek száma összesen hatvanra bővült. A cél, hogy az emberek jobban megértsék és értékeljék az Európai Unió közös és sokszínű örökségét. Íme, a cím új birtokosai.

Vučedol Kulturális Múzeum és Régészeti Lelőhely, Vukovár, Horvátország

A vučedoli indoeurópai régészeti kultúra i. e. 3000–2200 között virágzott a Szerémségben, a Dráva–Száva közének keleti felén és a Duna jobb partján, de nem kizárt, hogy a magyar Alföldre és a Nyugat-Balkánra is kiterjedt.

Nemea régészeti lelőhelye, Görögország

Nemea ókori település volt a Peloponnészoszi-félsziget északkeleti részén, a Nemea folyó völgyében, melynek emlékeit jelenleg is rekonstruálják. Kr. e. 4. században épült templomának három oszlopa állva vészelte át az idők viszontagságait, ezek mellé 2002-ben még két oszlopot állítottak fel újra, és további hármon dolgoznak.

A templom környékén egy nagy oltár, egy fürdő, egy fogadó és egy stadion maradványait is feltárták, a falain ókori graffitivel.

Trák művészet a Keleti-Rodopéban: az alekszandrovói sír, Bulgária

Ezt a trák sírt, mely az i.e-i negyedik századból származhat, 2000 decemberében véletlenül  fedezték fel, egy földmunkákat végző gép talált rá.

Almadéni Bányászati Park, Spanyolország

Az egykori higanybányából kialakított park egy húsz épületből álló komplexum Spanyolországban, mely az elmúlt

ötszáz év technológiai innovációit és bányászati fejlődését mutatja be.

A helyszín része az UNESCO Világörökségnek és tagja az Európai Ipari Örökség Egyesületnek.

Szent Willibrord öröksége Echternachban, Luxemburg

Szent Willibrord ír bencés szerzetes és térítő Utrecht első püspöke volt, és a luxemburgi Echternach-ban halt meg. A város az ő tárgyi és szellemi örökségét őrzi.

Turaida történelmi központja, Lettország

Turaida fontos szerepet játszott a kereszténység elterjedésében, és Lettország európai integrációjában, leghíresebb műemléke a téglagótika stílusjegyeit viselő vár.

Az egykori Gömör és Kis-Hont vármegye középkori falfestményei, Rimabrézó, Szlovákia

Tizenkét, figurális festményekkel díszített középkori templomot találunk itt, melyek az európai művészet nemzetközi jellegét és

a gótikus korszak Európa-szerte élénk kulturális kapcsolatait tükrözik.

Oderbruch, Németország

Az ember tájalakító tevékenységét példázza az Odera ártérvidéke, mely az ökológiai gondoskodás és a társadalmi részvétel hagyományának példája.

Az Oderbruch környéke gazdag madárvilágnak ad otthont

Seminaarinmäki Campus, Finnország

Az 1863-ban alapított első finn nyelvű tanárképző főiskolából lett a Jyväskylä Egyetem, mely a finn oktatási rendszer és tanárképzés magas színvonalát képviseli.

A Ventotenei kiáltvány, Olaszország

Altiero Spinelli és Ernesto Rossi 1941-ben a fasiszta rezsim ellenfeleit fogva tartó ventotenei fogolytáborban  írta alá a kiáltványt, mely az egyesült Európa képét vázolta fel azon az elven, hogy a szorosan együttműködő országok nem indítanának háborút egymás ellen.

MigratieMuseumMigration, Belgium

A 2019-ben, Brüsszelben megnyitott MigratieMuseumMigration (MMM) a bevándorlás történetét kutatja és a második világháború óta a kontinensre érkező menekültek hullámait mutatja be.

Ha különleges úti célokat keresünk, e tíz csodálatos és autóval megközelít­hetetlen helyszín között biztosan találunk néhányat. Aki pedig a történelem nyomába eredne, annak ez az utazó szolgálhat inspiráló példaként.

(Forrás: Schengen Visa Info, Unsplash, Pixabay, Wikimédia, Rimavské Brezovo/Facebook)

kultúra | Európai Bizottság | Európai Örökség | Európa | történelem

FOLYTASD EZZEL

Ebben az egyszerű, de imádnivaló látványban már két éve nem volt részünk

Több mint 55 milliárd forintnyi műkincset foglaltak le Putyin kedvenc építészétől

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom