Close
Van néhány jó és egy rossz hírünk az európai strandokkal kapcsolatban

Van néhány jó és egy rossz hírünk az európai strandokkal kapcsolatban

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) a strandszezonra közzétette éves vízminőség-jelentését, melyhez az adatokat 2021-ben gyűjtötték az Unió, Albánia és Svájc közel 22 ezer fürdőhelyén beleértve a tengerpartokat és a belső területeket is.

Az első jó hír, hogy a kontinens fürdőzővizeinek minősége drámaian javult az elmúlt évtizedekben, és most csaknem 85 százalékuk kiváló minősítést kapott. A rossz hír, hogy ebben Magyarország nincs benne.

Mint a jelentés kitér rá, a tengerparti fürdőhelyek vízminősége jellemzően jobb, mint a belső területeken található strandoké, ennek ellenére az első helyen Ausztria végzett, ahol a vizek 97,7 százalékát értékelték kiváló minőségűnek. Szóval, ha nem is mindjárt itthon, de egy karnyújtásnyira találjuk Európa legtisztább vizű strandjait.

Ezután viszont már tényleg tengerparti országok következnek a listán: a második helyen Málta áll, majd Görögország, Horvátország és Ciprus következik, hozzájuk pedig Dánia és Németország csatlakozik, ahol tíz strandból még mindig legalább kilenc megkapta a legjobb osztályzatot. Az első tízben találjuk még Bulgáriát, Litvániát és Portugáliát.

A tizenegyedik Finnország lett, míg a tizenkettedik Olaszország, a tizenharmadik pedig Spanyolország, majd Románia és Szlovénia következik. A lista alja felé közeledve azokat az országokat látjuk, amelyek tengerpartjuk ellenére nem teljesítettek a legjobban.

Belgium a tizenkilencedik, Írország a huszadik, Franciaország pedig a huszonegyedik helyen végzett 75,7 százalékkal. Mögöttük kullog Svédország, Hollandia, Lettország, Albánia és Észtország. Magyarország a dobogó alsó három fokát nyitja 60,2 százalékkal, míg a listát az 50 százalékos Szlovákia és a 44,5 százalékos Lengyelország zárja.

Ami a vizsgálat módját illeti:

az EEA a nemzeti hatóságokkal együtt végezte a méréseket összegyűjtve a vízmintákat, majd kielemezve azokat a baktériumtípusokat, amelyek szennyvízből illetve az állattenyésztésből származnak.

A vizeket ezután kiválónak, jónak, elégségesnek vagy rossznak ítélték az uniós szabványok szerint.

Franciaországban összesen kilencvenkilenc fürdőhelyet kell legalább az idei szezonra bezárni a rossz vízminőség miatt, miközben gondoskodni kell a szennyezés csökkentéséről és az egészségügyi kockázatok kiküszöböléséről. Végleg be kell zárni viszont azokat a fürdőhelyeket, amelyek vízminősége öt egymást követő évben rossz volt. Olaszországban harmincegy ilyet, Franciaországban nyolcat, míg Hollandiában kettőt találunk.

Ez a szabály a 2006-ban elfogadott fürdővíz-irányelv részét képezi, ami hozzájárul ahhoz, hogy a kiváló minősítést kapott helyek aránya folyamatosan nő. Az uniós vizek minősége általában jó, a minimális vízminőség-előírásoknak a vizsgált helyszínek 95,2 százaléka megfelel.

Így fest tehát a legjobbak listája:

  1. Ausztria (97,7%)
  2. Málta (96,6%)
  3. Görögország (95,8%)
  4. Horvátország (95,7%)
  5. Ciprus (93,3%)
  6. Dánia (91,9%)
  7. Németország (90,4%)
  8. Bulgária (89,8%)
  9. Litvánia (89,2%)
  10. Portugália (88,5%)

Így pedig a legrosszabbaké:

1. Lengyelország (44,5%)
2. Szlovákia (50)
3. Magyarország (60,2)
4. Észtország (67,7)
5. Albánia (68,1)
6. Lettország (73,2)
7. Hollandia (73,8)
8. Svédország (75,5)
9. Franciaország (75,7)
10. Írország (77,7)

Mindennek fényében érdekes jelenség, hogy a Balatonnál drágábban lehet nyaralót venni, mint Görögországban vagy Horvátországban. Ha dél felé indulsz nyaralni, jó, ha tudod ezt a hét, kevéssé ismert tényt a görög szigetekről.

(Forrás: CNN, EEA, képek: Unsplash, EEA)

vízminőség | strandok | Európa | strand | fürdőhelyek

FOLYTASD EZZEL

Erre nem gondolt a vasúttársaság, amikor bevezette az ingyenes vonatjegyet

Olyan újításokat vezet be ez a légitársaság, aminek mindenki örülni fog

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom