Évek óta a szomszédban készítik a világ legjobb olívaolaját

Az Isztriai-félszigeten palackozott olívaolajat a világ legjobbjai között emlegetik, pedig mindössze tizenöt évvel ezelőtt kezdték el úgy igazán komolyan a szakmát arrafelé.

A szakértők véleményeire épülő Flos Olei kalauz 2020-ban ismét a horvátországi Isztriát díjazta a régió legjobb extra szűz olívaolajáért.

Immáron sorozatban hatodszor.

"Úgy tizenöt évvel ezelőtt még gyakorlatilag senki sem készített a térségben palackozott olívaolajat, ennélfogva a termék minőségét ellenőrző szakembereknek is híján voltunk – mondta Denis Ivosevic, az isztriai turisztikai bizottság tagja. – Mostanra azért is jönnek szívesen a turisták Isztriára, mert tudják, hogy itt kiváló minőségű olívaolajat vásárolhatnak."

A Flos Olei mintegy hetven, többségében családi vállalkozásként működő isztriai kistermelőt értékelt. Köztük van Manuel Grubic, aki Bale városában irányít egy kis üzemet. "Az olajbogyó betakarítását kézzel végezzük, majd azonnal fel is dolgozzuk – a megtermelt mennyiség viszont nem számít valami tekintélyesnek" – ecsetelte a vállalkozó. Miroslav Pliso szerint – aki ügyvédként szállt be a bizniszbe húsz évvel ezelőtt – a minőségi termékek és a rengeteg rangos díj feltette a térképre Isztriát, és vonzóvá tette a gasztroturisták körében. Ő mindehhez évente kétezer liter olívaolajjal járul hozzá.

"Az olívaolajunk palackonkénti ára elég magas egy átlagos, jobb minőségű olajhoz képest, ami száz-százhúsz kunába (nagyjából 4800 forint) kerül literenként. A mi palackjaink csupán negyedliteresek, az olívaolaj literenkénti ára így körülbelül hatszáz kunára (vagyis majdnem 25 ezer forintra) jön ki."

Nem hiába, a minőségnek ára van.

Ez is érdekelhet:

Megmutatjuk Horvátország ismeretlenebb arcát

A horvát üdülőhelyeken nemcsak egyszerűbb apartmanokat találni, van egy egészen csillogó oldala is.

(Forrás: Reuters, fotók: Pixabay)

olívaolaj | minőségi | legjobb | Horvátország | teremelés

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom