Extrém helyek Ukrajnától Kínáig, ahol a kávé mellé Wes Anderson-hangulatot kapunk

Wes Anderson vattacukor színű, szirupos, geometrikus formákkal teli, már-már őrült világa a filmvásznon keresztül is nagyhatású, ami egyúttal sejteti, hogy a művész kultusza nem ér véget a moziban. Amellett, hogy idén feleségével, a ruhatervező Juman Malouffal a bécsi Kunsthistorisches Museum egyik kiállításának kurátoraként is bemutatkozik, az enteriőrtervezésben is otthonosan mozgó rendező számos tervezőt inspirál világszerte. Összeszedtük, hova érdemes ellátogatnunk, ha a Wes Anderson-világot vagány bisztrókba és éttermekbe adaptálva szeretnénk viszontlátni.

Wes Anderson tavaly a filmrendezés helyett egy kávézó megtervezésébe fogott: az ötvenes-hatvanas évek milánói kávézóinak hangulatát idéző Bar Luce a Prada Alapítvány épületében kapott helyet.

„Azt gondolom, ez egy jó forgatási helyszín lehetne, de még annál is jobb helyszín arra, hogy megírjak egy forgatókönyvet. Olyan bárt próbáltam létrehozni, ahol én is szívesen tölteném a saját, nem képzeletbeli délutánjaimat” – mondta róla Anderson.

És bár a rendező valószínűleg továbbra is inkább a filmvásznon kelti életre képzeletbeli, színes világát, szerencsére akadnak olyan helyek Milánón kívül is, ahol az ő valósága az adalék egy forró kávéhoz vagy egy gyors ebédhez.

Breadway Bakery – Odessza, Ukrajna

Két kijevi építész, Lera Brumina és Artem Trigubchak jegyzi az idén Odessában nyílt kávézó és pékség, a Breadway Bakery enteriőrjét. Egy hívogató és emlékezetes hely – ez volt az elsődleges cél a belső tér kialakításakor, ami első ránézésre talán inkább Willy Wonka csokoládégyárát juttatja az eszünkbe, mintsem egy pékséget.

Az ihletet nem titok, hogy a már emlegetett Bar Luce adta: geometrikus formák, pasztellszínek, a mindezt ellensúlyozó szürke metrócsempe és rézpanelek teszik különleges hangulatúvá a helyet. A teret funkció szerint három részre osztották: ha csak hazavinnénk egy vekni kenyeret, akkor a sötétkék terület felé vegyük az irányt, helyben fogyasztott croissant-ért és kávéért a világosszürke zónába kell állnunk, míg várakozni a középen kialakított pink dobozkában tudunk.

A nem mindennapi enteriőr mellett a Breadway Odessa egyik legjobb kézműves kenyerével is büszkélkedhet: a helyi alapanyagokból, hagyományosan készített, kemencében sült kenyér megér egy kitérőt, ha Odesszában járunk.

Pink Zebra – Kanpur, India

Milyen lehet, amikor egy fekete-fehér csíkos zebrát pinkre festenek? Valami ilyesmi járhatott a Kanpurban található Pink Zebra enteriőrjének tervezésekor a Renesa Studio mérnökeinek fejében.

A hely tulajdonosa egy megszállott Wes Anderson-rajongó, ezért nem volt kérdés, hogy a szimmetria és a mesebeli színpaletta adják a kiindulópontot. Az eredmény egy, a helyi tradíciókat és a kortárs elemeket ötvöző tér, ami egyben modern és gyarmati, díszes és mégis strukturált. A két emelet összesen közel négyezer négyzetméterén a múltat őrző árkádok friss és modern enteriőrrel párosulnak.

Az étteremként és bárként működő Pink Zebrát a fény-árnyék játék teszi még hívogatóbbá, aminek köszönhetően minden betérő vendég egy kicsit maga is zebrává válik a napsütésben.

Superbaba – Victoria, Kanada

Wes Anderson-hangulat, egy kis keleti csavarral – röviden így írható le a libanoni ételeket kínáló gyorsétterem, a Superbaba, Victoria üzleti negyedének tavaly nyílt üde színfoltja.

Az enteriőr elkövetője egy vancouveri csapat, a Studio Roslyn, akik parádés szín- és formajátékot valósítottak meg a falak között, egy kis popos beütéssel: színes boltívek, foltos kvarcittal borított kék pult, pink konyhaajtó, kerek hajóablakok, neontáblák és különböző színűre festett geometrikus mezők a falakon.

A forma- és színkavalkádot a Superbabában autentikus ízek, friss helyi alapanyagok és gyors kiszolgálás egészíti ki, nem véletlen, hogy gyorsan a környék egyik legfelkapottabb helye lett.

The Budapest Café – Chengdu, Kína

Wes Anderson Grand Budapest Hotel című filmje után imádott fővárosunk nevét most már egy kínai kávézó is büszkén viseli. A rendező filmjének világa ihlette ugyanis a Chengduban található The Budapest Cafét, a mágikus koffeinmenedéket a kereskedelmi központként ismert, nyüzsgő városban.

A kávézóban akár a lépcsőkön kialakított üléseken, akár a feljáró tetején található Eero Aarnio buborék székben is megpihenhetünk, és elveszhetünk a szürreálisan berendezett fehér-márvány-menta térben, ami már fotókon keresztül is komoly kreatív energiákat képes felszínre hozni.

A kávézóban az ausztrál Biasol design stúdiónak köszönhetően a kávékultúra vidám és futurisztikus térben lép ki az újhullámos, specialty kávézók sablonjából, miközben a neonfények, a játékos lámpák és véletlenszerűnek tűnő részletek megtörik a túlzott rendet. Mindezt pedig péksüteményekkel és forró csokival vagy szódával a kezünkben élvezhetjük.

Cooker’s gourmet café – Moszkva, Oroszország

A tradicionális orosz pékség, a Volkonsky tulajdonosai, Alexander and Stephanie Garez az ötletgazdája a Cooker’s gourmet cafénak, ahol Wes Anderson kedvelt pasztellszínskáláját és végtelen szimmetriáját a Veter Designnal karöltve a maximumra pörgették.

A selymes pasztell rózsaszín és menta sötétkékkel, betonfelületekkel és vörösrézzel keveredik, miközben a plafonon végigvonuló csövek még ma is őrzik az épület indusztriális gyökereit. Az óriási, ovális tükrök retrohangulata pedig csak tovább csavarja a formák és színek játékát.

A konyhából frissen érkezik a fűszeres Egg Benedict, a különböző péksütemények vagy a palacsinta, de akár nagyobb fogásokat, rákos rizottót, tésztákat, pitéket és salátákat is rendelhetünk.

+1: Szomszéd kertje – Csopak, Magyarország

A Balaton északi partjának egyik legjobb közelmúltbeli nyitása kétségtelenül a csopaki Szomszéd Kertje volt, ahol a pazar tépett kacsás szendvics és a latin-amerikai ízeket idéző ceviche mellett a Wes Anderson-világot is megízlelhetjük.

Bár Tóth Attiláék gasztrokocsmájának belső terét nem valamelyik nívós építész stúdió jegyzi, hanem maga a séf és csapata szedte ráncba, nagyrészt újrahasznosítva a korábbi, lepukkant kocsma anyagait, az alacsony büdzséjű belső tervezés ellenére a különleges hangulat a merőleges-párhuzamos játékával, a rézcsövekkel és a nagy, mennyezeti ventillátorokkal mégis magával ragad.

Ez is érdekelhet:

Végre egy szomszéd, aki jól is főz – Teszteltük a Szomszéd Kertjét Csopakon

Nincsenek vendéglátós allűrök, modorosság és újhullám. Van viszont sok bombabiztos fogás, jó fűszerezéssel és sok-sok kedvességgel.

kanada | Chengdu | wes anderson | The budapest café | prada

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom