Extrém látványosság készülődik ebben a nyugat-európai városban

Elegük van a kihasználatlan tetőkből, ezért minden évben külön fesztivált szentelnek a bennük rejlő lehetőségeknek Rotterdamban – az idei programban 56 tetőből lesz rendezvényhelyszín.

A sűrűn lakott Hollandiában minden négyzetmétert alaposan ki kell használni, a nagyvárosok lapostetős felületeit is. Igen ám, de ebben még ott is fejlődni kell, ezért rendezik meg évről évre a Rotterdamse Dakendagent, azaz Rotterdami Tetőnapokat.

Az idei programban nem kevesebb, mint 56 tető szerepel. Kérdés, hogyan használhatják fel ezeket a városok fenntarthatóbbá, egészségesebbé, nem mellesleg szórakoztatóbbá tevéséhez?

Talán a tetőkre épített apró házak is hozzájárulhatnak a lakhatási válság megoldásához; segíthetnek jobban megtartani az esővizet; parkokkal, edzőpályákkal, játszóterekkel gazdagíthatják a városszövetet.

A népszerű fesztivál látogatói olyan helyekre juthatnak el, ahová egyébként nem igazán, és az elgondolkodtató programokon túl még a remek kilátásban is gyönyörködhetnek.

Olyan nyilvánvaló dolgokat már említeni sem érdemes, hogy a tetőket élelmiszer- és energiatermelésre is használjuk, ellenben jól illusztrálja a fesztivál innovatív-kísérletező szellemiségét egy tavalyi példa, amikor az MVRDV építésziroda narancssárga hídja 30 méter magasan kötött össze két épületet, és

mint afféle városi szurdokot hidalta át Rotterdam egyik legfontosabb utcáját, a Coolsingelt.

A teljes tetőséta 600 méter hosszú volt, de a világhírű építésziroda mellett is számos művész és dizájner boncolgatta a tetők kínálta lehetőségeket, akadt, aki egy virtuális falut rendezett be. Tavaly az MVRDV egy „tető katalógust” is összeállított, egy 130 innovatív javaslatot tartalmazó kézikönyvet, ami azóta más önkormányzatokat is konkrét lépésekre ösztönzött.

Rotterdamban 18,5 km² lapostető áll kihasználatlanul, melyek mind segíthetnének a fent említett fontos problémák megoldásában, vagy legalább enyhítésében. Az idei Tetőnapokat május utolsó hétvégéjén rendezik majd.

(Forrás: RotterdamseDakendagen.nl, nyitókép: Unsplash)

rotterdam | tető | építészet | rooftop | hollandia

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom