Ez a legnépszerűbb munkavállalói „juttatás”

A távmunkára való átállás sokak számára csupán rövidtávú opció volt tavaly márciusban, míg mások számára állandósult a home office. A kezdeti bizalmatlanság dacára mára a legtöbb munkáltató – már amelyik továbbra is engedélyezi az otthoni munkavégzést – rájött arra, hogy megbízhat a munkavállalóiban, hiszen azok elvégzik a munkát, a folyamatos ellenőrzések nélkül is produktívak maradnak.

A KPMG nemrégiben közzétett felmérése szerint a brit cégvezetők hatvannyolc százaléka tervezi, hogy az irodai létszámot csökkenti, és egyre több alkalmazott számára biztosítja a home office lehetőségét. Nagyon úgy tűnik, hogy a cafeteria helyett a távmunka vált az elmúlt évtized legnépszerűbb munkavállalói juttatásává.

A home office azonban tele van buktatókkal.

Van, aki hiányolja az iroda hangulatát és a munkahely nyújtotta társaságot, mások azt az énidőt vesztették el, amelyet az ingázás biztosított számukra. Egyes kutatások pedig egyenesen azt állítják, hogy az otthoni munkavégzés jelentős mértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy az elmúlt időszakban megdöbbentő mértékben nőtt a válások száma.

Mindezektől függetlenül azonban kijelenthető, hogy a távmunka valamilyen formában az életünk szerves részévé vált, és az igény az otthoni munkavégzésre folyamatosan nő. Korábbi cikkünkben már rámutattunk arra, mennyire fontos, hogy egy olyan munkaállomást alakítsunk ki otthonunkban, ami valóban a munkavégzés helye, hiszen a konyhaasztalnál vagy a kanapén, netán az ágyban fekve nem lehet hosszútávon hatékonyan dolgozni. Emellett azonban érdemes odafigyelni néhány körülményre, amelynek tudatos betartásával fokozható a produktivitás, és még jelentősebb sikereket érhetünk el.

Teremts munkahelyi hangulatot!

Aki távmunkában dolgozik, abban a szerencsés helyzetben van, hogy maga alakíthatja ki az irodai környezetét. Igény szerint szólhat a rádió a háttérben, saját komfortérzetünk alapján állíthatjuk be a hőmérsékletet, de a világítást is optimalizálhatjuk. Ez utóbbi esetében törekedjünk arra, hogy munkaterületünkre minél több természetes fény jusson, azoknak pedig, akik inkább este dolgoznak, a lágyabb lámpafény használata ajánlott.

Maradj kapcsolatban!

A távmunka kihívást jelent az extrovertáltak és az introvertáltak számára is, bár tény, hogy a zárkózott emberek könnyebben veszik ezt az akadályt, hiszen nem hiányolják a valódi beszélgetéseket, az irodai társasági életet.

Pedig ha teljesen bezárkóznak, a munka egy idő után frusztrálóvá válhat, és elszigetelődhetnek korábbi kollégáiktól.

Hagyd abba a munkát!

A folyamatos elérhetőség és rendelkezésre állás a digitális munkát végzők számára korábban is egy létező probléma volt, ezt pedig az otthoni munkavégzés csak súlyosbítja. A távmunka hosszútávú sikere szempontjából azonban elengedhetetlen, hogy betartsuk a munkaidőt, és annak lejáratkor bezárjuk a boltot.

Ha munkáltatónk nemcsak a távmunkát engedélyezi, hanem a rugalmas munkaidőt, akkor is szükség van arra, hogy keretek közé szorítsunk a munkavégzésünket. Ha ezt nem tesszük meg, jó eséllyel egy idő után a kiégés jeleit tapasztalhatjuk majd magunkon, ami igen káros a testi és lelki egészségére is.

Távmunkatippek

Az elmúlt hónapokban sok munkavállaló kényszerült home office-ba: az Este’r partners belsőépítész kollégái most néhány alapvető dologra szeretnék felhívni a figyelmet, amelyekkel jelentősen növelhető nemcsak a hatékonyság, de a komfortérzet is. Hol és hogyan rendezd be a munkaállomásodat? Milyen ergonómiai szempontok érvényesüljenek? Mit hoz majd a jövő home office irodája? Íme Radnóczy Eszter, Bige Mária és Gyurics Fanni szakértői tanácsai! Vannak le nem írt, ki nem mondott szabályok, amelyek jó, ha teljesülnek, mert így nem akad meg a munkamenet és a családi, szociális élet sem. Elmondjuk, szerintünk melyek ezek.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

 

módszer | életmód | praktika | távmunka | tanács

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom