Close
Ez a története a világ legtávolabbi és legrejtélyesebb házának

Ez a története a világ legtávolabbi és legrejtélyesebb házának

Az izlandi Vestmannaeyjar-szigetcsoport egyik gyöngyszeme az Ellidaey-sziget, amely olyannyira apró, hogy húsz perc alatt keresztül lehet haladni rajta. Ennek a világvégi szigetnek a kellős közepén áll önmagában egy csodálatos, rejtelmes ház, ahová bárki szívesen elvonulna, ha besokall a nagyvárosi forgatagtól.

Izland legdélebbi pontjánál található szigetcsoport egyik tagja, az Ellidaey nevű kis sziget, amely páratlan élővilágnak ad otthont. Hírnevét azonban sokkal inkább egyetlen házáról kapta, amelyet csupán hajóval vagy helikopterrel lehet megközelíteni.

Sokan találgatják, vajon kié lehet az ingatlan, és hogyan tud a tulajdonos ennyire elszigetelten élni.

A ház és vele együtt a sziget azonban több évszázados múltra tekint vissza. Állítólag a sziget korábban öt családnak adott biztos megélhetést. Három évszázaddal ezelőtt a területen kis fakunyhókban élt szezonálisan a maroknyi lakos, akik szarvasmarhák tenyésztésével és halászattal foglalkoztak. Az 1930-as évekig tehát állandó lakhatási céllal senki sem élt a szigeten. Egyes városi legendák szerint az első lakója egy híres zenész volt, mások szerint egy milliomos építtette, aki a lehető legnagyobb magányra vágyott.

A valóság azonban ennél sokkal profánabb.

A titok ugyanis az, hogy nincs titok: a ház 1953-ban épült, és nincs állandó lakója. Az Ellidaey Vadászegyesület tulajdonában áll, és kizárólag a szervezet tagjai vehetik birtokukba időről időre. A sziget a lundavadászat népszerű helyszíne, és amikor az egyesület tagjai nem vadásznak, ülő- és pihenőhelyként használják az ingatlant.

Az ingatlanban nincs se áram, se vízvezeték, van azonban egy szauna, amelyet az egyetlen 21. századi innovációval, egy esővízgyűjtő rendszerrel üzemeltetnek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

utazás | sziget | ház | magányos | világvége

FOLYTASD EZZEL

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram