Ez a világ leggyakrabban készített karácsonyi desszertje

Ősi szokást idéz meg a karácsonyi farönk nevű sütemény, amely a fényt és az otthon melegét szimbolizálja.

Nincs olyan ünnepi desszert, amely ikonikusabb lenne, mint a Bûche de Noël, azaz a karácsonyi fatörzs.

Mindemellett az egyik legmegúszósabb karácsonyi sütemény, hiszen pofonegyszerűen elkészíthető, de isteni finom.

Ráadásul nincs két egyforma fatörzs, mindenki saját ízlésére szabhatja, a dekorálásában pedig minden kreativitását és művészi szabadságát kiélheti.

Franciaországban a Bûche de Noëlt hagyományosan a karácsonyi vacsora után szolgálják fel, de számos más ország autentikus ünnepi menüjének is szerves része, nem hiányozhat az asztalról Svájcban, Kanadában, Libanonban, Szíriában, Vietnámban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban sem.

A desszert története egészen a 19. századig nyúlik vissza, de a mögöttes tartalma évezredes hagyományokkal rendelkezik. Ősi szokás volt ugyanis, hogy ez idő tájt egy nagyobb, vaskosabb tönköt gyújtottak meg, mely egész éjszaka égett, és amelyet őrizni kellett. A rönkgyújtáshoz családi esemény is társult, így vált az ünnep és az otthon melegének szimbólumává.

A desszert erre az ősi szokásra is emlékeztet.

A sütemény alapja egy teljesen egyszerű piskóta, melyet csokoládékrémmel kell megtölteni, hogy aztán feltekercselve rönkszerű alakot kaphasson. A külső részére a krémet eltúlzott mozdulatokkal, rusztikus stílusban érdemes felvinni, hogy a fakéreghez hasonló hatást keltsen. Ezt követően bármivel lehet dekorálni, amivel csak szeretnénk. Ha porcukrot szórunk rá, a havas tájra emlékeztet majd, de mehet rá ehető növény, cukorgyöngy, vagy habcsók és marcipán is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

desszert | édesség | gasztrotörténelem | karácsony | fatörzs

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom