Ez az első európai ország, amit no-go zónává tesz a koronavírus

Az egyik kedvenc úti célunkat most jobb elkerülni egy darabig.

Aki olvassa a Roadstert, tudja, hogy a magazin 2017-es indulása óta előszeretettel írunk Olaszországról. Szeretjük ezt az országot, egy kicsit mintha a miénk is lenne, csodáljuk mély, és a mai napig besétálható, kézzel fogható múltját, a történelmi belvárosok nagy piazzáit, amelyek girgegurba sikátorokba ágaznak szét, és persze imádjuk az olasz gasztronómiát, az érzelmes pastákat, az utánozhatatlan pizzákat, a ristrettókat, amiket egy vacak bár pultjánál támaszkodva szippant fel az ember, és még hosszan sorolhatnánk. Cikkek tucatjaiban áradoztunk erről a fantasztikus országról, de most sajnos egy olyan esemény miatt kell írnunk róla, ami cseppet sem pozitív, és ami per pillanat azt jelenti, el kell kerülnünk ezt a helyet – vagy legalábbis egyes részeit.

Olaszországban ugyanis felütötte a fejét a koronavírus-járvány.

Az olasz hatóságok február 22-én, szombaton úgy döntöttek, hogy az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait. Az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda – jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve egy sajtótájékoztatón szombat éjszaka. A vesztegzár az északnyugati Lombardia tartományban a Lodi város térségében található tíz önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét. Az utóbbi másfél napban ebben a két övezetben óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

Még a velencei karnevál is hamarabb ért véget a koronavírus miatt

Példátlan eset, de a nagy hagyományokkal bíró velencei karneválnak is véget vetettek a koronavírus olaszországi terjedése miatt.

A miniszterelnök megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rendőrség és a katonaság végzi a lezárásokat. Az intézkedés Venetóban háromezer-ötszáz embert érint, míg Lombardiában csaknem negyvenhétezret. Az érintett térségekben felfüggesztik a termelési tevékenységet, zárva lesznek a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. Giuseppe Conte azt mondta, az egyik térségből megpróbált távozni egy gyerekes család, hogy Olaszország más részébe jusson el, azonban visszavitték őket eredeti lakhelyükre. Hangsúlyozta, a karanténra óvintézkedésként van szükség, mivel máskülönben nem tudják megfigyelés alatt tartani a fertőzést, és „ellenőrizhetetlenné válik” a helyzet. A miniszterelnök a polgári védelem képviselőivel, az egészségügyi hatóságokkal és az érintett tartományok kormányzóival tartott többórás kormányülés utáni sajtótájékoztatón jelentette be a „sürgős és rendkívüli” intézkedéseket „a fertőzés megfékezésére”.

Csodálatos tájkép Veneto tartományban

Giuseppe Conte az érintett térségekben élők együttműködését és türelmét kérte a lappangási időszak végéig. Hangsúlyozta, a római kabinet anyagi kártérítést is biztosít a termeléskiesésért és egyéb gazdasági károkért. A további intézkedések között szerepel az iskolai kirándulások országos felfüggesztése és a sportesemények elhalasztása. A mai napon futballmérkőzések tucatjait függesztették fel, köztük elsőosztályú bajnokikat is.

A polgári védelem legfrissebb adatai szerint hetvenhatra emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban, és két idős ember meghalt. Lombardiában ötvennégyen, Venetóban tizenheten betegedtek meg. Emilia-Romagnában és Lazio tartományban két-két, Piemontéban egy ember kapta el a koronavírust. A két laziói fertőzött kínai, ők turisták voltak az országban. Ez az a házaspár, amelyet elsőként, még február elején vittek kórházba Rómában.

Arra a kérdésre, hogy miért ugrott meg hirtelen a betegek száma Olaszországban, Giuseppe Conte úgy válaszolt, hogy ez a „szigorú és hatékony” olaszországi egészségügyi ellenőrzéseknek az eredménye. A miniszterelnök szerint egyedül az olasz egészségügyi hatóságok tesztelik tüzetesen a fertőzésgyanús eseteket, így több beteget tudtak azonosítani.

Olaszország január 31-én elsőként függesztette fel a közvetlen légi járatokat Kínába, és országos vészhelyzetet rendelt el. Ennek ellenére jelenleg Olaszországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában. Lombardiában a betegség tünetei elsőként egy harmincnyolc éves olasz férfin jelentkeztek, aki egy Kínából visszatért kínai kollégájával találkozott. Az olasz férfi tucatnyi más embert fertőzött meg. A kínai férfiről azonban kiderült, hogy nem beteg, Kínában élő családjában viszont vannak fertőzöttek. A venetói gócpont okozóját még nem sikerült azonosítani. A többi olasz tartomány önálló intézkedéseket rendelt el: Friuli-Venezia Giuliában például egészségügyi szükséghelyzetet vezettek be, Emilia-Romagna egyes városaiban pedig hétfőtől zárva tartanak az iskolák.

Bologna, Emilia Romagna tartományi fővárosa

Egyelőre tehát jobb, ha elkerüljük az egyik kedvenc országunkat, és bízunk benne, hogy minél gyorsabban rendeződik a helyzet. Olaszország egyik legfontosabb húzóágazata a turizmus, és ha hasonló hatást gyakorol a turistákra a vírus, mint tette azt Ázsiában, azok a vállalkozások, amelyek a turizmushoz kötődnek, fájdalmas időszak elé néznek.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Mandiner, MTI)

lombardia | koronavírus | olaszország | verona | járvány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom