Close
Ezek a világ legcsodálatosabb barlangjai

Ezek a világ legcsodálatosabb barlangjai

A barlangok a természet különleges ajándékai, amelyek geológiai képződményeket, cseppköveket és tavakat rejthetnek.

Manapság lenyűgöznek bennünket, korábban azonban menedéket nyújtottak, vagy éppen szertartások helyszíneként szolgáltak. Nem mellesleg pedig mágnesként vonzzák a turistákat. Mutatjuk a legnépszerűbbeket.

Son Doong-barlang, Vietnam

A vietnami Son Doong a világ egyik legnagyobb barlangja, melyet a Rao Thuong folyó eróziója alakított ki egy mészkőhegy belsejében. Hihetetlen méretekkel rendelkezik: kétszáz méter magas, százhetvenöt méter széles, több mint kilenc kilométer hosszú. Számos lenyűgöző természeti eleme van: a barlangban erdő burjánzik, beomlások engedik be néhol a természetes fényt.

A megközelítése igazi kihívás: két napos intenzív dzsungeltúrával érhető el a bejárata.

Vatnajokull gleccserbarlang, Izland

Jégképződményeinek köszönhetően a világ egyik leglátványosabb barlangja az izlandi Vatnajokull-gleccserbarlang, amely a Trónok harca című sorozatban is szerepelt. Az Izland délkeleti részén található Vatnajokull-gleccser az izlandiak életének fontos eleme,

a sziget területének nagyjából nyolc százalékát fedi le.

A Reykjaviktól több mint kétszáz kilométerre fekvő, télen mennyei szépségű barlang nyáron az olvadó jég és a lezuhanó jégcsapok miatt kifejezetten veszélyes.

Izzóféreg-barlang, Új-Zéland


Az új-zélandi barlangban egyedülálló élményben lehet részünk, hiszen különleges élővilága több ezer apró fényben mutatja meg magát. A Waitomóban található barlangban élnek ugyanis az Arachnocampa Luminosák, vagyis az izzóférgek, melyek

egy túra keretében csodálhatók meg.

A barlang mészköve megkövesedett korallokból, tengeri kagylókból és halcsontvázakból áll, amelyek évezredeken keresztül rakódtak egymásra.

Batu-barlang, Malajzia

A Batu-folyó eróziója által kialakított Batu-barlangok sorozata Malajziában található. Kezdetben az ősi törzsek menedékei voltak, ma hindu templomok találhatók ott. Ezek legkiemelkedőbb eleme a monumentális Murugan szobor, amely a legmagasabb a világon.

A barlangegyüttesben egy múzeum és egy művészeti galéria is található, ahol különböző hindu szobrokat és festményeket lehet megtekinteni. A legjelentősebb barlang a templom-barlang,

amelynek megközelítéséhez közel háromszáz lépcsőfokot kell megmászni.

Márványbarlangok, Chile

A világ legnagyobb márványlelőhelyeivel rendelkező márványbarlangok a Chile-Argentína határ mentén, a General Carrera tónál találhatók Dél-Amerikában. A türkizkék víz, valamint a napfényben csillogó márvány miatt ezeknek a barlangok páratlan látványt nyújtanak.

A márványbarlangok hajókirándulás során érhetők el.

Tham Lod barlang, Thaiföld

Thaiföld északi részén található barlangban olyan fafaragványok találhatók, amelyeket egy ősi thai törzs, a Lawa készített. A területen a régészek edények és szerszámok maradványait is megtalálták. Az erdő mélyén elhelyezkedő, lélegzetelállító helyen falfestmények, ősi koporsók, egyedi sziklaképződmények, cseppkövek, valamint három további barlang bújik meg.

Az Oszlopbarlangot, a Doll-barlangot és a Koporsó-barlangot egyarántérdemes felkeresni.

A barlangok felfedezésének a legjobb módja a bambusz tutaj, ugyanis egy földalatti folyón keresztül juthatunk be a páratlan természeti csodához.

November és január között, azaz a monszun idején nem látogathatók.

Nádfuvola-barlang, Kína

A többezer éves kínai Nádfuvola-barlang mészkőképződményei mellett egyedülálló fényjátéka teszi világhírűvé. Nevét arról a nádról kapta, amely a barlangon kívül nő és amelyből hangszer készíthető.

A barlang mindössze öt kilométerre van Guilin városközpontjától, az áprilistól októberig tartó időszakban érdemes felkeresni.

Škocjan-barlang

Szlovéniában található a Škocjan-barlang, amely repedésekkel, víznyelőkkel, barlangokkal, földalatti kanyonokkal és patakokkal is rendelkezik.

Az UNESCO kulturális és természeti világörökségi helyszínei között is szerepel.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty, Unsplash)

világ | legszebb | lista | nagy sztori | barlangjai

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Székesfehérváron megelégelték a tarthatatlanul magas inflációt: vasárnaptól sztrájkba kezdenek az Arconic-Köfém Kft.-nél

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram