Close
Ilyen a világ legszebb barlangja, amit egyébként csak csónakkal lehet megközelíteni

Ilyen a világ legszebb barlangja, amit egyébként csak csónakkal lehet megközelíteni

Tetőablaka is van.

Portugália Algarve régiója minden nyáron nyaralók ezreit vonzza napfényben fürdő, aranyhomokos strandjaival, idilli halászfalvaival, ősi erdeivel és mesebeli kastélyaival, finom helyi ételeivel (és díjnyertes vörösborával), valamint lélegzetelállító tájaival.

Az ország legdélebbi területének zord tengerpartját meredek mészkősziklák és sziklaalakzatok határozzák meg, amelyek között rejtett strandok és titokzatos barlangok találhatók.

Közülük a leglátványosabb egyértelműen a Benagil.

A Portimao és Albufeira városok között, az azonos nevű strand és falu sarkán fekvő Benagil barlang húszmillió év alatt alakult ki az erózió következtében.

És bár a barlangok sötét és komor képet idéznek, ez a barlang minden, csak nem az.

Valószínűleg azért, mert a melegebb hónapokban szinte egyfolytában csónakok egész sora várja a turistákat, hogy bemehessenek. Ami miatt ennyire népszerű (és Instagram-pozitív), az a természetes, esőzések által létrehozott tetőablaka, amely rengeteg napfényt enged be. Benagil másik nagyon jellegzetes turistamágnes vonása pedig a leginkább apálykor élvezhető homokos strandja.

A lenyűgöző mérete és kupolaszerű belseje miatt gyakran katedrálishoz hasonlított tengeri barlangnak két bejárata van, melyeket a mészkősziklákhoz csapódó hullámok alakítottak ki.

Benagil egyébként része Algarve leghíresebb és legfestőibb túraútvonalának, a Hét függő völgynek is, amely egy kb. tizenkét kilométeres, part mentén vezető, lenyűgöző kilátást biztosító szakaszon vezet végig.

Biztonsági okokból a tetőablak körüli terület el van kerítve, de az ösvényről így is be lehet lesni a belsejébe. Ha szeretnéd megtapasztalni ezt a természeti csodát, csak akkor van rá esélyed, ha csónakkal vagy  kajakkal indulsz el.

Bár technikailag úszva is elérhető, de a sziklás partvonal, a hullámok és az alkalmanként veszélyessé váló viharos tenger miatt nem ajánlott.

A Benagil barlang Algarve egyik népszerű látnivalója, ezért ha elkerülnéd a tömeget, akkor érdemes kora reggel vagy késő este felkeresned.

Új-Zéland epikus tája számos filmest megihletett már, békeidőben pedig szabályosan vonzza a turistákat. A hófödte hegyek, a mély tavak és a lenyűgöző csendes-óceáni strandok mellett hihetetlen látványosságokat rejtenek kiterjedt barlangrendszerei is.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

csoda | apály | portugália | Benagil | algarve

FOLYTASD EZZEL

Hét jótanács tapasztalt utazóktól, amit érdemes megfogadni

Óriási papírmasépatkány parádézott végig Velencében: megkezdődött a karnevál!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram