Close
Ezek a világ legveszélyesebb útjai

Ezek a világ legveszélyesebb útjai

Számtalan félelmetes és hírhedt útszakasz található a nagyvilágban, melyeket csak bátraknak vagy tapasztalt sofőröknek ajánlanak. Vagy még nekik sem. Ezekből mutatunk be ötöt.

Death Road, Bolivía

Baljós becenévet kapott a hivatalosan North Yungas-ként ismert bolíviai útszakasz.

Rendkívül kockázatos végigmenni a hegyoldalon, hiszen félelmetes hajtűkanyarokkal nehezíti a haladást, ráadásul védőkorlát nélkül, és ha mindez nem lenne elég, alatta hatszáz méter mély szakadék húzódik. Ennek ellenére meglehetősen népszerű a turisták körében.

Karakoram, Pakisztán és Kína között

Az egykori Selyemút részeként a 4700 méter magasan lévő Khunjerab-hágóra vezet fel. Régen a Vér Völgyének nevezték, mert előszeretettel támadtak rablók az arrafelé járókra.

Manapság már nem valószínű, hogy banditák támadják meg a gyanútlan autóst, a magashegyi út ellenben továbbra is veszélyekkel telinek számít a gyakori földcsuszamlások, áradások és földrengések miatt.

Skippers Canyon Road, Új-Zéland

Sok mindent elmond róla, hogy az autóbérléssel foglalkozó társaságok nem kötnek biztosítást, ha valaki a Skippers Canyonon át tervezi az útját a bérelt kocsival.

Mély szakadékok és a rohanó Shotover-folyó jellemzi az utat, melyet még az 1800-as években bányászok építettek.

James Dalton Highway, Alaszka

Az örökké fagyos, 666 kilométer hosszú etap mindössze három települést érint.

Az Északi-sarkkört is magában foglaló utat Földünk legmagányosabb útjának nevezik.

A nagyrészt téli időjárási körülmények miatt a látótávolság meglehetősen kicsi Alaszka ezen felében, nem is szabad túlélő-felszerelés nélkül nekivágni.

Stelvio-hágó, Olaszország

A 2758 méter magasban elterülő Passo dello Stelvio Európa egyik leghíresebb és legmagasabb hágója. A több tucat hajtűkanyarból álló, szemkápráztató panorámát kínáló útvonalán minden autósnak életében legalább egyszer végig kell tekernie a kormányt.

Utóbbi mozdulatsort szó szerint értse az, akinek a bakancslistáján eddig még nem szerepelt a Bormio és Trafoi-völgy közti SS38-as etap, mert az elképesztően nehéz utakon haladó hegyi szerpentin összesen hetvenöt keskeny és szűk kanyart kínál.

Ha veszélyes helyett szép útszakaszt keresel, akkor ezt ajánljuk: az Atlanti-óceán útja képes feltárni előttünk Norvégia minden szépségét, hiszen gyönyörű tengerparti tájakról indulva, változatos szigeteken keresztül vezet el a csupasz sziklákig, ahol megcsodálhatjuk a naplementét. Nem véletlenül tartják sokan a világ legszebb útszakaszának.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

kaland | utak | út | nagy sztori | lista

FOLYTASD EZZEL

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Ha nem akarnak késni, csak kevesebb jegyet adhatnak el ezeken a vonatokon

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram