Hidratál, segít a bőr egészségének megőrzésében, emellett pedig egyes kutatások szerint még a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti görögdinnye.
Úgy tudni, a görögdinnyét elsőként több mint négyezer évvel ezelőtt termesztették Északkelet-Afrikában. Az édes, lédús gyümölcs tökéletes csemege a szomjúság oltására a nyári melegben, de élénkpiros húsa tele van értékes tápanyagokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal is. Összegyűjtöttünk kilenc okot, miért érdemes kihasználni a nyarat és mindennap fogyasztani belőle.
Hidratál
A hidratáltság megőrzése nélkülözhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. A magas víztartalmú ételek fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy fedezzük folyadékigényünk egy részét. A görögdinnye kilencvenkét százalékéban vizet tartalmaz, emellett alacsony a kalóriatartalma, így még a diétás célokban is támogat.
Tele van fontos tápanyagokkal
A görögdinnye számos értékes tápanyagot tartalmaz, köztük káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint. Emellett kiváló citrullin-forrás, így az edzésteljesítmény javítását is elősegíti. Figyelemre méltó mennyiségben találhatóak meg benne azok a vegyületek, amelyek segítenek leküzdeni a sejtkárosító szabad gyököket, így csökkenti a cukorbetegség vagy a szívbetegség előfordulásának lehetőségét.
Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
A görögdinnyében található vegyületek egy része csökkentheti a daganatos megbetegedések előfordulásának gyakoriságát, különösen a prosztatarák és a vastagbélrák kockázatát.
Javíthatja a szív egészségét
A szív- és érrendszeri megbetegségek vezető haláloknak számítanak, melynek lehetősége azonban egészségtudatos életmóddal csökkenthető. A dinnyében található vegyületek optimalizálják a koleszterinszintet és a vérnyomást.
Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt
A szervezetben jelenlévő gyulladások számos krónikus betegség kialakulásához vezethetnek. A görögdinnyében meglévő antioxidánsok azonban igazoltan csökkentik ezt, ráadásul késleltethetik az Alzheimer-kór kialakulását is.
Megőrzi a szem egészségét
A kor előrehaladtával a látásunk veszíthet élességéből, a dinnye rendszeres fogyasztása azonban lelassítja azokat a sejtkárosító gyulladásos folyamatokat, amelyek felelősek a látás romlásáért.
Enyhítheti az izomfájdalmat
A citrullin javíthatja az edzésteljesítményt és csökkentheti az izomfájdalmat. Egy kutatás megállapította, hogy a testmozgást követő dinnyefogyasztás enyhíti az izomlázat és felgyorsítja a nyugalmi pulzus visszaállítását is.
Elősegíti a bőr egészségét
A görögdinnyében található A- és C-vitamin fontos a bőrünk egészsége szempontjából. A C-vitamin serkenti a kollagéntermelést, az A-vitamin pedig fokozza a bőrsejtek szaporodását és regenerációját, így hozzájárul a fiatalos bőrkép megőrzéséhez.
Javíthatja az emésztést
A görögdinnye magas víz és rosttartalmának köszönhetően hatékonyan elősegíti az emésztést és a salakanyagok távozását a szervezetből.
A dinnyét nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, hiszen egy kis kreativitással igazán frissítő italokat és salátákat készíthetünk belőle. De hogyan tudjuk kiválasztani a tökéletes dinnyét? Ebben a cikkünkben ezt is eláruljuk.
(Forrás: Health Line, fotók: Getty Images)
tipp | egészséges | előnyei | dinnye | gyümölcs
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!