A nagy magyar népmesés könyvben nincs annyi legenda lejegyezve, mint amennyi itthon a vadhúsfogyasztás körül kering. Épp ezért most kiradírozzuk a sztereotípiákat és elmondjuk, miért ajánlatos gyakrabban vadabb irányba fordulni a boltban vagy a konyhában.
Közismert tény, hogy Magyarországon a fogyasztást tekintve a sertéshús tanyázik a népszerűségi lista csúcsán, de szépen teljesít a múlhatatlan favorit csirke és a hal is, ellenben az elfeledett vadhús valahol a vert mezőnyben kullog.
Talán azért, mert hamis megfigyeléseken alapuló előítéletektől szenved – idetartozik például, hogy fertőző betegséget terjeszt vagy egészségtelen.
Természetesen mindkettő téves.
A vadhús biztonságos élelmiszer. Törvény vonatkozik rá, hogy a vadállat elejtését követően hogyan kell kezelni, szállítani, tárolni és hűteni a vadat; illetve a biztonság érdekében fontos, hogy biztosítva legyen a hűtési lánc és az ne szakadjon meg.
Fehérjeforrás
A gyógyszeres kezeléstől mentes vadhús (esetünkben őzről, szarvasról és vaddisznóról van szó) rendkívül egészséges. Kizárólag a házinyúl húsa tartalmaz annyi fehérjét, mint amennyit az előbbi hármasé, a zsírtartalma pedig egészen minimális.
A vörös vadhúsokban nem fedezhetünk fel márványozottságot és az izmok közötti zsírok sem jelennek meg, ezzel szemben a manapság oly’ trendi wagyu- vagy angus marha steaknél láthatóak a fehér rostszálak.
A vadhúsnál nem, ami tehát azt jelenti, hogy alacsony a hús zsír- és kalóriatartalma.
A tekintélyes kínálatból a vadhús tűnik az egyik legjobb opciónak az egészséges étkezéshez (netán fogyókúrához), hiszen már csak egy párolt zöldségkörettel izgalmas és egyben kalóriaszegény fogást bűvészkedhetünk az asztalra (száz gramm vadhús nagyjából csupán 120 kalóriát tartalmaz).
A vadhús kifejezetten kiemelkedő számokat hoz az ásványi anyag tartalomban és mivel mi, magyarok mély vasszegénységben élünk, könnyedén utolérhetjük az élmezőnyt, ha beiktatjuk a rotációba a vadhúst, merthogy az közel dupla annyi vastartalommal bír, mint a „konkurenciái.”
A boldogság és a jó hús titka
Mindenki nevében nyilván nem adhatunk ki hivatalos komünikét, de sokan talán attól vagyunk igazán boldogak, ha azt eszünk és iszunk, amit és amikor csak akarunk. Egy erre felépített tökéletes nap indulhatna akár egy pezsgős brunch-csal, követheti egy többfogásos degusztációs menüvel babusgató ebéd, majd zárulhat egy könnyed lazacos, epres, fehér boros vacsorával. Így vannak ezzel az állatok is, leszámítva, hogy ők nem tudnak asztalt foglalni egy rooftop bar árnyékos teraszán.
Tenyésztett sorstársaikkal ellentétben viszont a vadonban azt esznek, amihez épp kedvük van és amit megkívánnak. Emiatt – a táplálkozásukat tekintve – stresszmentes állapotban telnek a napjaik, ez pedig elég nagy mértékben javítja a húsuk minőségét. Japánban a világsztárnak számító Kobe marha tartozik a legboldogabb állatok közé – a mítoszok szerint azért, mert a fentiek mellett még kényeztető masszázst is kap, miközben a Best of Mozartot hallgatja. Utóbbiak közül egyik sem igaz és itthon sincs ennyire jó dolguk az erdőben flangáló szarvasoknak vagy vaddisznóknak, ám a nyugalmukat nem nagyon zavarja meg semmi és gyógyszeres kezelésben sem részesülnek.
„Úgy tartják, hogy amit egy óra autózással be tudok szerezni, abból lehet a legjobb ételeket készíteni, Ha egy órát nem is, de sokkal többet sem autózik a vad, mivel hazánkban viszonylag kicsik és ezáltal gyorsan bejárhatóak a területek” – ezek már Pechtol Patriknak, a Fiwi-Hűt Kft. ügyvezetőjének és a Vadkonyha brand alapítójának a szavai, aki elárulta azt is, hogy korábban nagyrészt azért szkippelték a magyarok a vadhúsokat, mert vagy nem volt számukra elérhető, vagy nem tudták jól elkészíteni, valamint inkább csupán egy bizonyos réteg élvezeti cikkének számított. Nekik mindegyik problémára van megoldóképletük.
Avokádó-vadhús 0-1
Manapság gyakorlatilag minden a fenntarthatóság és a minél kisebb ökológiai lábnyom körül forog, úgyhogy aki érzékeny a témára és fontos számára a tudatos és egészséges táplálkozás, az nem nagyon találhat jobb alternatívát a vadhúsnál.
A vadgazdálkodási folyamatok során – szemben mondjuk a sokat utazó és hatalmas vízigényű, szupertrendi avokádóval... – nem használnak extra vizet, extra energiát és extra villamosságot, vagyis a vadhús fogyasztásakor alig-alig látszik csak a maguk után hagyott ökológiai lábnyom.
(Fotók: Vadkonyha)
fogyasztás | kalóriaszegény | élelmiszer | vadkonyha | egészséges | vadhús
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!