Ezért kell minden egyes természetben töltött percet megbecsülnünk

Számos tanulmány foglalkozott már azzal a kérdéssel, miképpen hat ránk a természet ereje, de a választ saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk, ha eltöltünk néhány percet a szabadban.

A University of Regina kutatói két különböző kísérletet is elvégeztek, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolja a kedvünket egy természetben eltöltött rövidke idő. Végeredményben arra a következtetésre jutottak, hogy

csupán öt perc is elegendő ahhoz, hogy pozitív érzelmek töltsék el az embert.

Az első kutatásban százhuszonhárom résztvevőt osztottak két csoportra, és amíg az egyik csapat egy parkban ücsörgött öt percig, addig a másik társaság egy ablak nélküli beltéri szobában üldögélt. Elektronikus eszközöket nem használhattak, végig a környezetükre kellett koncentrálniuk.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők különböző érzelmei miképpen változnak a helyszín függvényében, ezért előtte és utána is kitöltöttek velük egy kérdőívet, amiben pontozniuk kellett olyan érzelmeket és érzéseket, mint például öröm, komfort, hála, csodálat. Nem nehéz kitalálni, melyik csoport tagjait öntötték el ezek a pozitív érzések a kísérlet végén.

A tudósok aztán persze arra is kíváncsiak voltak, hogy ha több időt töltünk a természetben, még erősebben jelentkezik-e ez a hatás. Éppen ezért a második kísérletben tizenöt percet kellett eltölteniük az alanyoknak a parkban, illetve az ablaktalan laborban. Érdekes, hogy a hosszabb időtartam nem hozott szignifikáns változásokat.

A tanulmány szerzője szerint két igazán fontos tanulságot vonhatunk le ebből az egészből:

  • Ha szükségünk van egy kis érzelmi löketre, a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, ha eltöltünk öt percet a természetben.
  • Mivel a környezettel való kapcsolat ilyen pozitív hatású a mentális egészségünkre, mindannyiunk érdeke, hogy minél több természetes értéket őrizzünk meg világszerte.

Ez is érdekelhet:

Ilyen egyszerű a megoldás, ha nyugtatók nélkül szeretnéd levezetni a stresszt

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint nagyon egyszerű a megoldás: ki kell menni a természetbe.


(Képek: Unsplash)

park | környezet | természetes | kísérlet | egészség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom