Close
Ezért kell minden egyes természetben töltött percet megbecsülnünk

Ezért kell minden egyes természetben töltött percet megbecsülnünk

Számos tanulmány foglalkozott már azzal a kérdéssel, miképpen hat ránk a természet ereje, de a választ saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk, ha eltöltünk néhány percet a szabadban.

A University of Regina kutatói két különböző kísérletet is elvégeztek, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolja a kedvünket egy természetben eltöltött rövidke idő. Végeredményben arra a következtetésre jutottak, hogy

csupán öt perc is elegendő ahhoz, hogy pozitív érzelmek töltsék el az embert.

Az első kutatásban százhuszonhárom résztvevőt osztottak két csoportra, és amíg az egyik csapat egy parkban ücsörgött öt percig, addig a másik társaság egy ablak nélküli beltéri szobában üldögélt. Elektronikus eszközöket nem használhattak, végig a környezetükre kellett koncentrálniuk.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők különböző érzelmei miképpen változnak a helyszín függvényében, ezért előtte és utána is kitöltöttek velük egy kérdőívet, amiben pontozniuk kellett olyan érzelmeket és érzéseket, mint például öröm, komfort, hála, csodálat. Nem nehéz kitalálni, melyik csoport tagjait öntötték el ezek a pozitív érzések a kísérlet végén.

A tudósok aztán persze arra is kíváncsiak voltak, hogy ha több időt töltünk a természetben, még erősebben jelentkezik-e ez a hatás. Éppen ezért a második kísérletben tizenöt percet kellett eltölteniük az alanyoknak a parkban, illetve az ablaktalan laborban. Érdekes, hogy a hosszabb időtartam nem hozott szignifikáns változásokat.

A tanulmány szerzője szerint két igazán fontos tanulságot vonhatunk le ebből az egészből:

  • Ha szükségünk van egy kis érzelmi löketre, a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, ha eltöltünk öt percet a természetben.
  • Mivel a környezettel való kapcsolat ilyen pozitív hatású a mentális egészségünkre, mindannyiunk érdeke, hogy minél több természetes értéket őrizzünk meg világszerte.
Ez is érdekelhet:


(Képek: Unsplash)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom