Close
Ezért kell minden egyes természetben töltött percet megbecsülnünk

Ezért kell minden egyes természetben töltött percet megbecsülnünk

Számos tanulmány foglalkozott már azzal a kérdéssel, miképpen hat ránk a természet ereje, de a választ saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk, ha eltöltünk néhány percet a szabadban.

A University of Regina kutatói két különböző kísérletet is elvégeztek, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolja a kedvünket egy természetben eltöltött rövidke idő. Végeredményben arra a következtetésre jutottak, hogy

csupán öt perc is elegendő ahhoz, hogy pozitív érzelmek töltsék el az embert.

Az első kutatásban százhuszonhárom résztvevőt osztottak két csoportra, és amíg az egyik csapat egy parkban ücsörgött öt percig, addig a másik társaság egy ablak nélküli beltéri szobában üldögélt. Elektronikus eszközöket nem használhattak, végig a környezetükre kellett koncentrálniuk.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők különböző érzelmei miképpen változnak a helyszín függvényében, ezért előtte és utána is kitöltöttek velük egy kérdőívet, amiben pontozniuk kellett olyan érzelmeket és érzéseket, mint például öröm, komfort, hála, csodálat. Nem nehéz kitalálni, melyik csoport tagjait öntötték el ezek a pozitív érzések a kísérlet végén.

A tudósok aztán persze arra is kíváncsiak voltak, hogy ha több időt töltünk a természetben, még erősebben jelentkezik-e ez a hatás. Éppen ezért a második kísérletben tizenöt percet kellett eltölteniük az alanyoknak a parkban, illetve az ablaktalan laborban. Érdekes, hogy a hosszabb időtartam nem hozott szignifikáns változásokat.

A tanulmány szerzője szerint két igazán fontos tanulságot vonhatunk le ebből az egészből:

  • Ha szükségünk van egy kis érzelmi löketre, a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, ha eltöltünk öt percet a természetben.
  • Mivel a környezettel való kapcsolat ilyen pozitív hatású a mentális egészségünkre, mindannyiunk érdeke, hogy minél több természetes értéket őrizzünk meg világszerte.

Ez is érdekelhet:


(Képek: Unsplash)

kutatás | egészség | park | pozitív | kísérlet

FOLYTASD EZZEL

A romok közt modern bevásárlóközpontok és előkelő lakóházak nőnek: így támad fel a Közel-Kelet Párizsa

A Google Térkép négy új frissítése nagyon jól jöhet az utazáshoz

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram