Ezért a közösségi irodáért akár azonnal Londonba költöznénk

Márványból készült 19. századi kandalló, pálmafák és egy étteremnek is beillő étkező áll a dolgozók rendelkezésére.

A londoni székhelyű Sella Concept belsőépítész-stúdió nemrég egy 19. századi lakásból varázsolt hipermodern közösségi irodát a Huckletree néven futó cég számára, amely eddig Írországban és Nagy-Britanniában alakított ki több közösségi munkahelyet.

A Westminsterben található impozáns külsejű Public Hall régebben a híres titkosszolgálat, az MI6 központja volt, később lakóházzá alakították, és bár a helyiségek nagyobb része olyan, mintha életre kelt volna bennük a történelem, a Sella Concept csapatának köszönhetően a múlt, a jelen és a jövő együttesen árad a falakból.

Az iroda körülbelül kétszázötven ember befogadására képes, és kifejezetten a technológiai startupokra, az ebben a szektorban épp fejlődő vállalkozásokra koncentrál. A tervezőket a dizájn megálmodásakor elsősorban az vezérelte, hogy mindenképp legyen benne egyfajta modern gondolkodás, de ne olyan nagy mértékben, hogy az elvegye a figyelmet a terek történelmi vonatkozásáról.

Amit mindenképp szerettek volna, az egy érettséget sugárzó iroda.

"A startupokat gyakran olyan irodákkal azonosítják, ahol színes babzsákok vannak a földre dobálva, esetleg egy csúszdával lehet a felsőbb emeletekről az aulába csúszni, ahol minden színes és nagyon modern. Mi ezt szerettük volna felülírni, és egy kicsit komolyabb környezetet kialakítani, ahol a nagyon fiatalok is felnőttnek érezhetik magukat – nyilatkozták a Sella stúdió alapítói, Tatjana von Stein és Gayle Noonan. – A fő cél az volt, hogy a tér megőrizze a nagyságát, miközben úgy próbáltunk játszani vele, hogy a történelmi múlt és a jövő ígérete is felismerhető legyen benne."

Az épület díszes gipszmennyezetét és gyönyörű fapadlóit egy az egyben megőrizték, és a szobák kiegészítőit is ezekhez a részletekhez igazították. Figyeltek arra is, hogy a terek akkor is megfeleljenek az elvárásoknak, ha az iroda épp egy rendezvénynek ad helyet. A bárban és a fogadótérben olyan bútorokat helyeztek el, amelyek könnyen átalakíthatók és elmozdíthatók, mindig könnyedén át lehet térni dolgozó üzemmódból fogadásra kész állapotra.

A konyhába a Sella csapata jade zöld színű bútorokat álmodott meg, a helyiség legfontosabb része pedig a hatalmas reggelizősziget, amelynek a tetején smaragdzöld színű márvány csillog, a hozzá tartozó bárszékeket pedig kék bársony huzat fedi. Hogy az összhatás ne legyen túl komoly, az asztalok mellé játékos mintázatú szövet és bársony kombinációjú huzattal borított ülőkék, illetve rattanszékek kerültek, a rengeteg cserepes növény pedig azonnal otthonossá varázsolta az étkezőt, ahogyan a kis kristálycsillárok is. Az étkezőhöz tartozik egy nagyobb terasz is, jó időben a két munka közötti kávézás tökéletes helyszíne lehet.

Az egyik legszebb és legizgalmasabb rész a fő munkaterület lett, ahova hosszú asztalokat helyeztek el antik olvasólámpákkal, a terem egészének fényellátását pedig egy szintén több száz éves csillár szolgáltatja. Itt is megmaradt a gyönyörű gipszmennyezet és a fából készült padló – utóbbi kifejezetten uralja a teret, nem is kellett más dekoráció a szobába, csak két pálmafa az ajtó mellé. A falak halvány bézs színt kaptak, az árnyékolók pedig nagyon finom lazac rószaszínben úsznak.

Az épülethez tartozik egy nagy könyvtár is, amelynek falait mintás tapéták borítják, és ahol a könyvek ívelt polcrendszereken kaptak helyet, formájukban idomulva a házban gyakran előforduló boltívekhez.

A könyvek mellé római stílusú mellszobrokat és porcelánvázákat helyeztek, ezek mellett pedig néhány fekete-fehér csíkos dekoráció is feltűnik. Több olyan szobor is található például az épületen belül, amelyekre ugyanilyen sávok kerültek, így összekötve szinte észrevétlenül a helyiségeket, ráadásul ezek az apró részletek is harmóniában állnak a fogadótér padlózatával,

ahol ráadásként egy szemet gyönyörködtető, márványból készült kandalló is található, a fal pedig gyönyörű mélykék színben pompázik.

"Az épület második fokozatú örökségként szerepel az ország nyilvántartásában, ezért nem nagyon változtathattunk a falak szerkezetén, és a festéssel sem mehettünk el extrém határokig. Ezért még inkább oda kellett figyelnünk, hogyan tudunk kortárs eszközökkel hozzányúlni a régi elemekhez" – mondta Tatjana és Gayle.

A tárgyalókat szintén a többi tér berendezéséhez és stílusához illesztették: fekete színű faasztalok és ugyanilyen, rattanrészletekkel kiegészített székek kaptak helyet ezekben a szobákban,

a mi kedvencünk viszont egyértelműen a pihenőhelyiségben található, szintén rattan felhasználásával készült fotelek, amelyeket bőr ülő- és nyakpárnák egészítenek ki.

A képeket pörgetve nem is nagyon értjük, miért szabadulhatott meg ezektől a terektől az MI6 és, hogy miért nem lelt otthonra itt senki, amikor még az épület lakóházként funkcionált, viszont csak remélni tudjuk, hogy közösségi irodaként sok-sok szabadúszót és startupcég-tagot tesz majd boldoggá a Public Hall.

Ez is érdekelhet:

Ebben az öt közösségi irodában még hétfő reggel is szívesen babrálnánk az Excellel

Ezekre az inspiratív helyekre bármikor beülhetünk dolgozni, miközben nem vagyunk egyedül, ismerkedhetünk, kapcsolatot építhetünk.

(Fotók: Dezeen)

startup | kortárs | sella concept | london | közösségi iroda

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom