Close
Ezért a közösségi irodáért akár azonnal Londonba költöznénk

Ezért a közösségi irodáért akár azonnal Londonba költöznénk

Márványból készült 19. századi kandalló, pálmafák és egy étteremnek is beillő étkező áll a dolgozók rendelkezésére.

A londoni székhelyű Sella Concept belsőépítész-stúdió nemrég egy 19. századi lakásból varázsolt hipermodern közösségi irodát a Huckletree néven futó cég számára, amely eddig Írországban és Nagy-Britanniában alakított ki több közösségi munkahelyet.

A Westminsterben található impozáns külsejű Public Hall régebben a híres titkosszolgálat, az MI6 központja volt, később lakóházzá alakították, és bár a helyiségek nagyobb része olyan, mintha életre kelt volna bennük a történelem, a Sella Concept csapatának köszönhetően a múlt, a jelen és a jövő együttesen árad a falakból.

Az iroda körülbelül kétszázötven ember befogadására képes, és kifejezetten a technológiai startupokra, az ebben a szektorban épp fejlődő vállalkozásokra koncentrál. A tervezőket a dizájn megálmodásakor elsősorban az vezérelte, hogy mindenképp legyen benne egyfajta modern gondolkodás, de ne olyan nagy mértékben, hogy az elvegye a figyelmet a terek történelmi vonatkozásáról.

Amit mindenképp szerettek volna, az egy érettséget sugárzó iroda.

“A startupokat gyakran olyan irodákkal azonosítják, ahol színes babzsákok vannak a földre dobálva, esetleg egy csúszdával lehet a felsőbb emeletekről az aulába csúszni, ahol minden színes és nagyon modern. Mi ezt szerettük volna felülírni, és egy kicsit komolyabb környezetet kialakítani, ahol a nagyon fiatalok is felnőttnek érezhetik magukat – nyilatkozták a Sella stúdió alapítói, Tatjana von Stein és Gayle Noonan. – A fő cél az volt, hogy a tér megőrizze a nagyságát, miközben úgy próbáltunk játszani vele, hogy a történelmi múlt és a jövő ígérete is felismerhető legyen benne.”

Az épület díszes gipszmennyezetét és gyönyörű fapadlóit egy az egyben megőrizték, és a szobák kiegészítőit is ezekhez a részletekhez igazították. Figyeltek arra is, hogy a terek akkor is megfeleljenek az elvárásoknak, ha az iroda épp egy rendezvénynek ad helyet. A bárban és a fogadótérben olyan bútorokat helyeztek el, amelyek könnyen átalakíthatók és elmozdíthatók, mindig könnyedén át lehet térni dolgozó üzemmódból fogadásra kész állapotra.

A konyhába a Sella csapata jade zöld színű bútorokat álmodott meg, a helyiség legfontosabb része pedig a hatalmas reggelizősziget, amelynek a tetején smaragdzöld színű márvány csillog, a hozzá tartozó bárszékeket pedig kék bársony huzat fedi. Hogy az összhatás ne legyen túl komoly, az asztalok mellé játékos mintázatú szövet és bársony kombinációjú huzattal borított ülőkék, illetve rattanszékek kerültek, a rengeteg cserepes növény pedig azonnal otthonossá varázsolta az étkezőt, ahogyan a kis kristálycsillárok is. Az étkezőhöz tartozik egy nagyobb terasz is, jó időben a két munka közötti kávézás tökéletes helyszíne lehet.

Az egyik legszebb és legizgalmasabb rész a fő munkaterület lett, ahova hosszú asztalokat helyeztek el antik olvasólámpákkal, a terem egészének fényellátását pedig egy szintén több száz éves csillár szolgáltatja. Itt is megmaradt a gyönyörű gipszmennyezet és a fából készült padló – utóbbi kifejezetten uralja a teret, nem is kellett más dekoráció a szobába, csak két pálmafa az ajtó mellé. A falak halvány bézs színt kaptak, az árnyékolók pedig nagyon finom lazac rószaszínben úsznak.

Az épülethez tartozik egy nagy könyvtár is, amelynek falait mintás tapéták borítják, és ahol a könyvek ívelt polcrendszereken kaptak helyet, formájukban idomulva a házban gyakran előforduló boltívekhez.

A könyvek mellé római stílusú mellszobrokat és porcelánvázákat helyeztek, ezek mellett pedig néhány fekete-fehér csíkos dekoráció is feltűnik. Több olyan szobor is található például az épületen belül, amelyekre ugyanilyen sávok kerültek, így összekötve szinte észrevétlenül a helyiségeket, ráadásul ezek az apró részletek is harmóniában állnak a fogadótér padlózatával,

ahol ráadásként egy szemet gyönyörködtető, márványból készült kandalló is található, a fal pedig gyönyörű mélykék színben pompázik.

“Az épület második fokozatú örökségként szerepel az ország nyilvántartásában, ezért nem nagyon változtathattunk a falak szerkezetén, és a festéssel sem mehettünk el extrém határokig. Ezért még inkább oda kellett figyelnünk, hogyan tudunk kortárs eszközökkel hozzányúlni a régi elemekhez” – mondta Tatjana és Gayle.

A tárgyalókat szintén a többi tér berendezéséhez és stílusához illesztették: fekete színű faasztalok és ugyanilyen, rattanrészletekkel kiegészített székek kaptak helyet ezekben a szobákban,

a mi kedvencünk viszont egyértelműen a pihenőhelyiségben található, szintén rattan felhasználásával készült fotelek, amelyeket bőr ülő- és nyakpárnák egészítenek ki.

A képeket pörgetve nem is nagyon értjük, miért szabadulhatott meg ezektől a terektől az MI6 és, hogy miért nem lelt otthonra itt senki, amikor még az épület lakóházként funkcionált, viszont csak remélni tudjuk, hogy közösségi irodaként sok-sok szabadúszót és startupcég-tagot tesz majd boldoggá a Public Hall.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom